Kozomara: Posjeta Brnabić Srpskoj potvrda nastavka međusobne vrlo dobre saradnje

Srna
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Politički analitičar Anđelko Kozomara rekao je da je posjeta predsjednika Narodne skupštine Srbije Ane Brnabić Republici Srpskoj potvrda nastavka međusobne vrlo dobre saradnje i komunikacije, koja ne ugrožava nikoga i nikome ne bi trebalo da smeta, iako na tom planu iz političkog Sarajeva stalno stižu agresivne i ratnohuškačke poruke protivljenja.

"Ima zahtjeva iz političkog Sarajeva da se u Dejtonskom sporazumu izmijeni i mogućnost postojanja specijalnih, paralelnih veza Srpske i Srbije. Njima smeta sve što dolazi iz Srbije, čak i ono što je povoljno za njih. Dakle, to je jedna tužna slika sadašnje BiH, kojoj ne trebamo da pridajemo veliki značaj, već da se još više okrenemo Srbiji i zajednički razvijamo privredu", rekao je Srni Kozomara.

On je precizirao u vezi s tim da ekonomsku saradnju Srbije i Srpske treba produbiti, jer doprinosi razvoju obje zemlje.

"Čuli smo nedavno i vijest da će Srbija na berzi kupiti dio akcija Republike Srpske u smislu pomoći budžetu. Dakle, navedena saradnja je bolja, veća i višeslojnija nego ikada. I što je bitno, u tom zajedništvu nema nikakve mržnje i uvreda prema bilo kome u BiH", istakao je Kozomara.

On je ukazao da većina naroda u BiH nije protiv saradnje Republike Srpske i Srbije, a podržavaju je i Bošnjaci u Srbiji.

"Samo je političko Sarajevo protiv jer oni decenijama ništa nisu napravili u Federaciji, ponudili nova radna mjesta, povećali standard stanovništva. Sva njihova politika se svodi na napade na Srpsku, oduzimanje njenih nadležnosti, opstrukcije dobrih projekata sa Srbijom - gasnih, /hidro/energetskih, saobraćajnih i drugih, iako bi to svima donijelo razvoj", rekao je Kozomara.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić juče je posjetila Srpsku i, između ostalog, ocijenila kao neosnovane optužbe i osporavanja iz FBiH uperene protiv Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, jer, kako je rekla, taj dokument nije uperen ni protiv koga.

Ona je ponovila da je Srbija opredijeljena za saradnju u korist ekonomskog i svakog drugog međusobnog napretka, kao i za poštovanje Dejtona uz nepovredivost Srpske u okviru BiH. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana