Kovačević: Želimo dobre odnose sa Bošnjacima, ali nećemo dozvoliti ugrožavanje naših prava

Srna
Foto: G.S.

BANJALUKA - Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da srpski narod želi saradnju i dobre odnose sa Bošnjacima, ali da neće dozvoliti da bilo ko ugrožava njegova prava.

”Nedavno su se u Sarajevu okupili ljudi koji pretenduju da budu predstavnici bošnjačkog naroda u svim zemljama regiona. Mi nismo imali ništa protiv toga, mi smo to pozdravili i smatramo da Bošnjaci, gđe god da žive, imaju pravo da zajednički komuniciraju i da imaju jedinstvene politike. Nemamo apsolutno ništa protiv toga”, rekao je Kovačević.

On je istakao da Srbi žele sa Bošnjacima u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, gđe većinski žive kao narodi, najbolje moguće odnose i saradnju.

“Prava koja mi smatramo da oni imaju, isto tako smatramo da i mi imamo i da oni ne bi trebali i smjeli da protiv toga imaju bilo šta. To što želimo sve najbolje Bošnjacima, i to što želimo najbolju moguću saradnju sa njima i što smatramo da su nam jedan od najbližih naroda, ne znači da ćemo dozvoliti da bilo ko ugrožava naša prava. Sada, ako su ozbiljni i žele ozbiljno da se bave onim čime se mi bavimo, između ostalog mislim na Deklaraciju usvojenu na Svesrpskom saboru, onda će pročitati da mi samo tražimo zaštitu svojih garantovanih prava”, naglasio je Kovačević za RTRS.

On je podsjetio da je Srbija, ovlaštena od Republike Srpske, potpisala Dejtonski sporazum, a da je Srpska potpisala sve anekse ovog sporazuma, uključujući Ustav BiH i da Srpska na osnovu toga samo traži da se poštuju njena prava garantovana međunarodnim sporazumima.

“Tražimo da se ono što nam je nelegalno oduzeto i oteto nazove pravim imenom - da su to bili otimačina i ugnjetavanje srpskog naroda u BiH. Svi treba da znaju da se mi s tim ne mirimo. Nećemo se nikada pomiriti i uvijek ćemo se boriti za slobodu svoga naroda i garantovaćemo slobodu i dobar život svim drugim narodima”, rekao je Kovačević.

On je poručio da proces koji je sada i zvanično započet, jedne sveobimne saradnje Srpske i Srbije, više niko nikada neće moći zaustaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana