Kovačević: Zbog sukoba u FBiH trpi Republika Srpska

Srna
Kovačević: Zbog sukoba u FBiH trpi Republika Srpska

SARAJEVO – Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da će Republika Srpska ispaštati zato što nije usvojen Plan reformi i što je opet došlo do određenog sukoba unutar Federacije BiH /FBiH/.

Kovačević je istakao da je očigledno veliki problem što je izborna godina u BiH, odnosno što su uskoro lokalni izbori.

"Onda je jedna ovako značajna tema iskorištena da bude predmet razdora između sarajevskih političkih stranaka. Dakle, SNSD i predstavnici stranaka iz Republike Srpske od početka su imali potpuno jasne stavove. Neki stvari smo prevazišli, a neke nismo", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je od 113 prioriteta potpuno usaglašeno njih 111. "Ustavne nadležnosti, kada je u pitanju BiH i Ustav BiH, ima BiH i najvećim dijelom entiteti. Tu se priča završava", istakao je Kovačević za TV "Alfa".

Kovačević je naveo da mehanizam koordinacije postoji da bi svi bili zaštićeni, uključujući predstavnike hrvatskog konstitutivnog naroda, a imajući u vidu preglasavanja.

Prema njegovim riječima, kada se uđe u analizu nadležnosti za evropske integracije BiH, najveći procenat nadležnosti ima Republika Srpska, zatim FBiH i na kraju tu je nivo BiH i kantoni.

"Republika Srpska ima između 70 i 75 odsto nadležnosti za evropski put i treba sada neko da nas dovede u situaciju da se ne pitamo ništa. Dakle, to su nenormalne stvari. Rješenje nije u tome da jedne i druge prevarimo, nego da sporazume koje smo postigli, a mehanizam koordinacije predstavlja jedan od uspješnijih takvih sporazuma, poštujemo i da poštujemo jedni druge", istakao je Kovačević.

Govoreći o 70 miliona evra iz EU, Kovačević je naveo da nema tačnu informaciju da li je taj novac zauvijek izgubljen za BiH, te vjeruje da još postoji šansa i prostor u kojem može da se donese prava odluka, ali na osnovu sporazuma, a mehanizam koordinacije je jedan od njih i on mora biti poštovan.

Kovačević je podsjetio da je lider SDA Bakir Izetbegović dogovarao ovakav mehanizam koordinacije, a sada iz ove stranke kažu da ga treba preskočiti, što znači da Izetbegoviću odgovara da BiH funkcioniše nekako drugačije od onog što je dogovarao, što nije dobro i nije odgovorno ponašanje.

On je ponovio da Ambasada SAD na čelu sa ambasadorom Majklom Marfijem za sve krivi Republiku Srpsku i njenog predsjednika Milorada Dodika, te dodao da nema baš mnogo realne, normalne i odgovorne komunikacije iz američke Ambasade.

Kovačević je podsjetio da je protiv Dejtonskog sporazuma ono za šta se zalažu sve stranke u Sarajevu – da na čelu zemlje bude jedan čovjek.

"Dejtonski sporazum je protiv toga. Dejtonski sporazum jasno je definisao kako BiH funkcioniše. SNSD je za BiH u skladu sa Ustavom", rekao je Kovačević.

On je naveo da je "patriota Ustava BiH", da postoje stvari koje mu se u njemu ne sviđaju, ali ih poštuje, te istakao da mu se isto tako ne sviđa kada mu neko otima nešto što mu po Ustavu pripada.

Govoreći o petom Delegatu u Domu naroda, Kovačević je istakao da SNSD nije ništa izgubio i da Centralna izborna komisija BiH /CIK/ ne bira delegate.

"U Domu naroda postoje delegati u Klubu Srba, delegati srpskog naroda, hrvatskog i delegati bošnjačkog naroda. Ustav je jasno odredio kako se oni biraju, ko ih bira, da bi oni predstavljali baš te narode", naveo je Kovačević i dodao da nije Ustav nigdje napisao da ih bira CIK.

Prema njegovim riječima, Ustav nigdje nije napisao da ih "bira kinder jaje", nego ih u ovom slučaju bira Narodna skupština Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, SNSD nije izgubio ništa, ima svoja četiri delegata koje je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, a nadležni će u Parlamentarnoj skupštini BiH reći ko je delegat, a ko nije.

"Svi koji dozvole da na bilo koji način žele da budu predstavnici Republike Srpske, a da ih Srpska nije izabrala, jesu oni koji varaju Republiku Srpsku i koji imaju loše namjere prema njoj", istakao je Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana