Kovačević: Suđenjem Dodiku i Lukiću žele da ponize Srpsku, ali neće uspjeti

Srna
Kovačević: Suđenjem Dodiku i Lukiću žele da ponize Srpsku, ali neće uspjeti

BANjALUKA - Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je cilj procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, da se ponizi Republika Srpska i Dodik ukloni iz političkog života da bi se lakše obračunali sa Srpskom.

"Nema tu ni suda ni pravde. Ovdje se ne radi o optužnici koja je dio pravnog sistema BiH već o izmišljotini jednog stranca koji je ušetao u BiH i rekao da će ovdje da vedri i oblači", rekao je Kovačević za RTRS.

On je dodao da je taj stranac, kada je vidio da ne može tako sa Republikom Srpskom, sa predsjednikom Dodikom i sa njima, koji su izabrani od građana Srpske, onda je napisao da će svako ko ne sluša njega i ne povinuje se njegovim glupostima ići u zatvor i da će mu se suditi.

Kovačević je rekao da će se i danas u Sudu BiH čitati optužnica protiv čovjeka koji nikada nije prekršio zakon niti učinio bilo kakav prekršaj.

"Danas će neko da mu sudi jer je poštovao zakone i institucije, na prvom mjestu predsjednika Republike Srpske i Narodnu skupštinu Srpske", istakao je Kovačević govoreći o početku suđenja Lukiću.

Kovačević je naveo da isto tako sude predsjedniku kojeg su godinama bezuspješno pokušavali da kriminalizuju, a kako im, kaže, ta farsa nije uspjela, pribjegli su procesuiranju Dodika na osnovu odluke koju je nametnuo neizabrani stranac.

"Ovo je potpuni cirkus čiji je jedini cilj da se ponizi Republika Srpska i da se pokaže da nije snažna. Međutim, jeste snažna i sve ovo je čini snažnijom, jer narodna volja postaje sve jača i jača i Republika Srpska je sve spremnija da se bori za svoju slobodu. Ponavljam - sudite Republici Srpskoj, presudićete BiH", naglasio je Kovačević

. Kada je riječ o novom sudiji u postupcima protiv Dodika i Lukića, Seni Uzunović, Kovačević je rekao da je ona postavljena sa jednim zadatkom - da se razračuna i obračuna sa Republikom Srpskom, Dodikom i Lukićem i da se Dodik isključi iz političkog života BiH kao neko ko je najveća smetnja rušenju suvereniteta, urušavanju ustavnog poretka BiH.

On je istakao da se ovo ne dešava nigdje u svijetu, te napomenio da su, kada je Mirsad Strika izabran za sudiju u postupku protiv Dodika i Lukića, svi znali kada ide u penziju, ali su ga izabrali jer im je bio potreban u tom trenutku.

Kovačević je naveo da su potpuno opravdane sumnje da je od Strike, koji je pokušavao u periodu dok je vodio proces da drži do prava i do nečega što podsjeća na pravo i pravni sistem i pravosuđe, nešto traženo i da on nije bio spreman to da učini i da je ekspresno smijenjen, a na njegovo mjesto doveden je neko ko ima sumnjivu prošlost, ko je bio kadar SDA i kadar u zločinačkoj tzv. Armiji BiH.

Kovačević je naveo da Dodik ne odustaje od toga da bez obzira na prijetnje, pritiske i sancije da ne vodi politiku u interesu bilo kojeg stranca, bilo koje strane države ili ambasade, već isključivo vodi autentičnu politiku u interesu Republike Srpske i njenih građana.

"To su stvari koje bude mnogo opravdanih sumnji i jedostavno se vidi da ovdje postoji samo jedan cilj - da se ponizi Republika Srpska i da se određeni politički akteri, na prvom mjestu onaj politički akter koji je najpoznatiji političar u cijelom našem regionu da se ukloni iz političkog života kako bi oni lakše se razračunali sa Republikom Srpskom.

Međutim, tvrd je orah voćka čudnovata", istakao je Kovačević. Govoreći o bezbjednosti predsjednika Srpske u Sarajevu, Kovačević je rekao da ne treba dovoditi u pitanje informacije bezbjednosnog sektora.

"Kada ljudi iz bezbjednosnog sektra kažu da postoji opasnost i indicije da je neko ugrožen, nema razloga da se u to sumnja. Vjerujemo procjenama naših bezbjednosnih struktura, ali znamo da je policija Republike Srpske obučena, sposobna i kadra da zašititi sve štićene ličnosti, na prvom mjestu predsjednika Srpske", istakao je Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana