Kovačević: Srpska nikada nije i neće govoriti o secesiji

Srna
Kovačević: Srpska nikada nije i neće govoriti o secesiji

SARAJEVO - Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da Republika Srpska nikada nije i neće govoriti o secesiji i da je voljna da razgovara sa svim partnerima u BiH.

Kovačević je rekao da su samostalnost i secesija različiti pojmovi, te da ne postoji nijedna izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojoj je rekao da Srpska ide u secesiju.

"Jedino što je Dodik rekao da u Republici Srpskoj na dnevnom redu nije secesija i nikada neće biti", naglasio je Kovačević za BHRT.

Kovačević je dodao da je Republike Srpska voljna da razgovara sa svim partnerima u BiH i svim elementima i faktorima u BiH, kao što su dva entiteta i tri konstitutivna naroda, naglasivši da je relevantno sve što je u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Na pitanje da li Republika Srpska ide u samostalnost, Kovačević je naveo da se stav Srpske nikada nije mijenjao i da su njeni predstavnici zainteresovani prvenstveno za poziciju i status Srpske.

"Prihvatili smo Dejtonski mirovni sporazum, kao i Ustav BiH i ustavnu strukturu i poredak. Ono što piše u Dejtonu i Ustavu BiH je nešto što prihvatamo i uvijek ćemo prihvatati. Svi oni koji misle da je moguće otimati nadležnosti Srpske i ingerencije i zagarantovana prava će u određenom trenutku morati biti suočeni sa odgovorom Republike Srpske", upozorio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Republike Srpska nema ništa protiv da ostane u sastavu BiH ukoliko se govori o dejtonskoj BiH koja funkcioniše u skladu sa Ustavom.

"Ukoliko postoje partneri koji su voljni da nastavimo funkcionisati u skladu sa Ustavom BiH i da svako radi svoj posao u skladu sa Ustavom i nadležnostima, Srpska je tu i biće partner", naveo je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da je Republika Srpska najmanje zadužena zemlja u regionu, te da je mnogo manje zadužena i od Federacije BiH /FBiH/, kada se pogleda kumulativno sa kantonima.

Kovačević je podsjetio da se svakodnevno u medijima navodi da je Republike Srpska prezadužena i da se ponovo zadužuje.

"Srpska nema nikakav problem. I ove godine, kao i svake druge, mnogo više dugovanja vratimo. Još vraćamo dugove nastale i prije raspada Jugoslavije i građanskog rata u BiH. I u narednom periodu ćemo se na određeni način zadužiti, ali ćemo i dalje više da vraćamo nego što se zadužujemo", naglasio je Kovačević.

Kovačević je istakao da je najvažnije da u Srpskoj postoji potpuna finansijska, ekonomska i svaka druga stabilnost.

"Plate su prosječne više nego u FBiH, a to je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo. Najniža plata je ubjedljivo najviša u regionu, tako da je Srpska potpunio stabilna. Sve plate se isplaćuju redovno. Sve penzije i sve obaveze, kao što su poljoprivredne subvencije i socijalna davanja se izmiruju redovno", rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana