Kovačević: Srpska ne pristaje na uvođenje sankcija Rusiji

Srna
Kovačević: Srpska ne pristaje na uvođenje sankcija Rusiji

BANjALUKA- Delegat SNSD-a u Domu narodu Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je Republika Srpska jasno rekla da ne pristaje na to da BiH uvede sankcije Rusiji, te da predsjednik PDP-a Branislav Borenović, ali i predstavnici cijele opozicije treba da iznesu svoj stav o tom pitanju.

Kovačević je istakao da, prije nego što postavi bilo kakvo pitanje EU o sankcijama Rusiji, Borenović i predstavnici kompletne opozicije u Republici Srpskoj treba da odgovore građanima koji su to njihovi stavovi.

"Da li su oni za to da se Rusiji uvode sankcije ili su oni protiv toga, s obzirom na to da mi vidimo da se oni konstantno svađaju sami sa sobom. Kada smo mi u pitanju, stvari su potpuno jasne. Veoma jasno smo rekli da ne želimo da pristajemo na to da BiH uvede sankcije Ruskoj Federaciji, jer uvijek i na prvom mjestu moramo da vodimo i da štitimo interese Srpske i svih njenih građana, a ne interese bilo kojih drugih stranih sila. Mi od toga ne želimo da odustanemo", istakao je Kovačević za RTRS.

On je rekao da su za Srbe ruski i ukrajinski narod dva bratska i prijateljska naroda.

"Ne želimo da pristanemo na to da nas bilo ko natjera da biramo stranu u sukobu naših. Kada mi to kažemo, onda čujemo od predstavnika opozicije kako mi izolujemo Republiku Srpsku, kako mi stajemo protiv cijelog svijeta i kako radimo nešto loše za Srpsku", rekao je Kovačević.

On je podsjetio da BiH nijednu odluku ne može donijeti bez Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, gdje kadrovi Srpske, kako kaže, nikada neće dozvoliti da se tako nešto dogodi.

"Onda s druge strane ponovo čujemo od predstavnika opozicije kako smo mi izdajnici Republike Srpske i naroda. Dakle, ljudi, prvo se dogovorite sami sa sobom. Odlučite šta hoćete, gdje hoćete, kako hoćete. Dotad pustite nas koje narod uporno bira da ih vodimo, da vodimo našu državu Republiku Srpsku i da štitimo njene interese, a ne interese bilo kakvih stranih nalogodavaca što, očigledno, konstantno i jedino rade predstavnici opozicije iz Srpske", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Ruska Federacija je veoma jednostavno postupila na način da BiH nije uvrstila na listu neprijateljskih zemalja.

"To je svakome ko bilo šta razumije potpuno jasno o čemu se tu radi. Republika Srpska nije dozvolila, zahvaljujući predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, rukovodstvu Srpske i predstavnicima Srpske na nivou BiH, te odlukom svojih organa, da se BiH faktički pridruži bilo kakvim sankcijama protiv Ruske Federacije", rekao je Kovačević.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, putem Delegacije EU u BiH, uputio je pismo visokom predstavniku za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Žozepu Borelju i izvršnom direktoru Evropske službe za spoljne poslove za Evropu Angelini Ajhorst, u kojem navodi da je jako važno da se dostave precizne informacije da li se BiH pridružila sankcijama EU protiv Rusije i kojim tačno.

Kovačević: Apsurd u BiH - neizabrani stranac poziva strane sudije da mijenjaju zakon

Kovačević je rekao da su prema Ustavu BiH stvari jednostavne - imovina i sve ključne nadležnosti pripadaju Republici Srpskoj i to niko neće moći da ugrozi.

"Nikakvi stranci, nikakve strane sudije neće moći to da ugroze. Mi ćemo znati odbraniti interese građana i interese Republike Srpske", rekao je Kovačević, reagujući na poziv Kristijan Šmita prema Ustavnom sudu BiH da reaguje po pitanju imovine Srpske.

Kovačević je naglasio da je u BiH prisutan apsurd.

"U kakvom apsurdu živimo najbolje ilustruje to da jedan neizabrani stranac bez bilo kakvog legitimiteta govori o vladavini prava na način da poziva strane sudije da ponište zakon koji je usvojila jedna zvanična i ustavna institucija", izjavio je Kovačević za RTRS.

On je istakao da su Zakon o nepokretnoj imovini usvojili izabrani demokratski predstavnici naroda i građana.

Kovačević je naveo da je najveća pobjeda rukovodstva Srpske što nije dozvoljeno da se promijeni nijedna riječ u Ustavu BiH.

"Ne smijemo zaboraviti da su naša prava da živimo i da budemo svoji na svome. To su nam prvo napali u ratu, pa smo to u ratu odbranili i u Dejtonu potpisali visoko decentralizovanu BiH", rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana