Kovačević: Sankcije pokazuju samo namjeru Amerike da slomi odlučnost Srpske da odbrani Dejtonski sporazum

Srna
Kovačević: Sankcije pokazuju samo namjeru Amerike da slomi odlučnost Srpske da odbrani Dejtonski sporazum

SARAJEVO - Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da su američke sankcije već odavno postale potpuno sramne i komične, i ne pokazuju aposlutno ništa osim namjere SAD da slome volju i odlučnost Republike Srpske za odbranu Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i ustavnog poretka u BiH i Republici Srpskoj.

"Međutim, potpuno sam uvjeren da i oni već odavno znaju da od tog posla nema ništa. Republika Srpska potpuno odlučno štititi svoja Ustavom zagarntovana prava, štiti ustavni poredak u BiH i štiti Dejtonski sporazum koji garantuje, između ostalog, i poziciju Republike Srpske i od toga sasvim sigurno nećemo odustati bez obzira na prijetnje, bez obzira na kazne, bez obzira na sankcije, bez obzira na lažne sudske procese. I to je nešto što svima treba da bude potpuno jasno", izjavio je Kovačević za Srnu.

On je ocijenio da je veoma licemjerno kada bilo ko bez ikakvog dokaza i bez ikakvog argumenta optužuje Republiku Srpsku i njene funkcionere za podrivanje ustavnog poretka ili rušenje Dejtonskog sporazuma iako je upravo Republika Srpska ta koja insistira na očuvanju i poštovanju izvornog i autentičnog Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, odnosno ustavnog poretka u BiH.

Kovačević je naglasio da je 9. januar dan kada je nastala Repblika Srpska i svi oni koji pokušavaju kažnjavati Republiku Srpsku zbog toga što poštuje dan kada je nastala su otvoreno protiv postojanja Republike Srpske i to ne treba da kriju bilo kakvim floskulama i bilo kakvim formulacijama.

"Ukoliko poštujete Republiku Srpsku, ukoliko poštujete pravo srpskog naroda da živi i da postoji u BiH, onda morate da poštujete i 9. januar bez obtira na sramne odluke sudova koje su donesene tako što su preglasavani konstitutivni narodi u BiH. To mora svima da bude potpuno jasno", rekao je Kovačević

On je pružio podršku ljudima koji su sada stavljeni na američku "crnu listu" saamo zbog toga što, kako kaže, vole, što poštuju i što su spremni da brane Republiku Srpsku i interese njenih građana.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija saopštila je da je uvela sancije generalnom sekretaru i savjetniku predsjednika Republike Srpske Jeleni Pajić Baštinac i Branislavu Okuki, te predsjedavajućoj Vijeća naroda Srpske Srebrenki Golić, jer su organizovanjem i obilježavanjem Dana Republike Srpske, 9. januara ove godine "podrivali mir i stabilnost u BiH". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana