Kovačević: Podizanje optužnice protiv Dodika i Lukića bio bi direktan politički progon

Srna
Kovačević: Podizanje optužnice protiv Dodika i Lukića bio bi direktan politički progon

SARAJEVO- U BiH ne postoji visoki predstavnik i nemoguće je odgovarati zbog neizvršenja odluka čovjeka koji ne postoji, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je posljednji visoki predstavnik u BiH bio Valentin Incko, koji je podnio ostavku, a poslije njega niko nije imenovan za visokog predstavnika.

-Aneks 10 Dejtonskog sporazuma je jasno definisao proceduru kako se imenuje visoki predstavnik i u tom smislu je potpuno jasno da trenutno u BiH ne postoji visoki predstavnik. Aneks 10 je jasno definisao i nadležnosti visokog predstavnika, u slučaju kada je neko imenovan na tu poziciju, a među njima definitivno nije bilo kakvo nametanje ili mijenjanje zakona - objavio je Kovačević na društvenoj mreži "Iks".

On je naglasio da eventualno podizanje optužnice protiv Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića za neizvršenje odluke visokog predstavnika koji ne postoji, bio bi direktan politički progon i udar na Dejtonski sporazum, Ustav BiH i Republike Srpske, kao i na sam demokratski poredak u BiH.

-Takva vrsta političkog progona i udara na Dejtonski sporazum bi sasvim sigurno izazvala jasan i odlučan politički odgovor Republike Srpske - poručio je Kovačević, koji je i delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH.

Lukić je po stupanju na dužnost v.d. direktora Službenog glasnika objavio Ukaz predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u vezi sa usvajanjem zakona, a kojim je obuhvaćeno i potpisivanje odluke i objavljivanje u Službenom glasniku Republike Srpske ukaza predsjednika Srpske

Kristijan Šmit rekao je 1. jula da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana