Kovačević: PIK ne postoji u dejtonskom sporazumu

SRNA
Kovačević: PIK ne postoji u dejtonskom sporazumu

BANjALUKA - Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da Savjet za sprovođenje mira /PIK/ u BiH ne postoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i da niko nije obavezan da poštuje i uvažava stavove PIK-a, jer oni nikoga ne obavezuju.

"Vidim da su iz PIK-a komentarisali da li je Republika Srpska potpisnik ili nije potpisnik Dejtona. Međutim, mi kao potpisnik Dejtona i aneksa Dejtonskog sporazuma mnogo puta smo pažljivo čitali taj sporazum i nigdje, ni u jednom aneksu ili bilo gdje, nismo naišli na postojanje PIK-a", rekao je Kovačević.

Kada je u pitanju Dejtonski sporazum, kaže Kovačević, PIK ne postoji.

"Niko ni na koji način nije obavezan da poštuje, uvažava, pa čak ni komentariše bilo kakve stavove PIK-a jer oni apsolutno nikoga ne obavezuju. To što se mi na bilo koji način osvrćemo na zaključke PIK-a, jeste isključivo naša dobra volja", rekao je Kovačević za RTRS.

On je naglasio da je Republika Srpska opunomoćila Saveznu Republiku Jugoslaviju /SRJ/ da, na osnovu ženevskih i njujorških principa u čijoj je izradi aktivno učestvovala, u ime Srpske potpiše Dejtonski sporazum.

"Dok SRJ nije imala tu vrstu punomoći Republike Srpske, nije bila ni relevantan sagovornik u Dejtonu, niti u Parizu", naveo je Kovačević.

On je dodao da je Republika Srpska potpisala sve anekse Dejtonskog sporazuma, uključujući i Aneks 4 - Ustav BiH i Aneks 10 koji definiše imenovanje, nadležnosti i prava visokog predstavnika.

"U tom smislu, pošto vidimo da nas i ovaj put pozivaju da, kako oni kažu, odustanemo od štetne politike nepriznavanja visokog prestavnika, moramo da kažemo da mi, kao neko ko poštuje Dejtonski mirovni sporazum iako nas oni uporno optužuju da ga kršimo, itekako poštujemo i tu činjenicu da u BiH trenutno, u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, u visoki prestavnik ne postoji"“, istakao je Kovačević.

On je naveo da u Aneksu 10 jasno piše da se visoki predstavnik bira na način da strane potpisnice ovog aneksa, a to su Republika Srpska, Srbija, FBiH, Hrvatska i zajedničke institucije BiH, treba da postignu sporazum, koji nije postignut, a da poslije toga treba da uslijedi relevantna relzolucija Savjeta bezbjednosti UN, a to ništa nije ispoštovano.

"U skladu sa tim, poštujući Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, trenutno u BiH ne postoji visoki predstavnik i to mora da bude potpuno jasno. Mi ne možemo odustati od bilo kakve `loše ili negativne politike` iz razloga što mi ne možemo odustati od Dejtonskog sporazuma. Mi na tome insistiramo i nećemo prestati insistirati", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je Republika Srpska u BiH u Dejtonu unijela i suverenitet i integritet i da danas ima unutrašnji suverenitet i integritet unutar dejtonske BiH.

"To nikakva saopštenja i zaključci bilo koga ne mogu da promijene. To mogu da promijene jedino strane, dakle Republika Srpska i FBiH. Republika Srpska ovih dana ima određene prijedloge za FBiH, kao našeg partnera, kao stranu potpisnika svih aneksa Dejntonskog sporazuma, i to je nešto o čemu ćemo mi i u narednom periodu razgovarati", rekao je Kovačević.

On je naglasio da apsolutno ne postoji nikakva negativna uloga Republike Srpske i rušilački pohod prema Dejtonskom sporazumu.

"Naprotiv, iz Republike Srpske postoji samo jasna namjera da se očuva Dejtonski mirovni sporazum, ali da se on očuva na način na koji je napisan, a ne kako neko želi proizvoljno da ga tumači. To su stvari koje moraju da svima da budu potpuno jasne", rekao je Kovačević.

On je dodao da se Republika Srpska ponovo poziva na razgovore o imovini, te da se ponovo koristi termin "državna imovina".

"Žele da kažu da državna imovina pripada BiH. Međutim, nema potrebe za bilo kakvim razgovorima o imovini jer je pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom", rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je Dejtonski sporazum jasno odredio nadležnosti svih nivoa u BiH, a u članu tri je jasno naveo da su to nadležnosti BiH spoljna politika, spoljnotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, definisanja pitanja azila, stranaca, međunarodne komunikacije, međuentitetske komunikacije.

Kovačević je rekao da je u sledećem članu jasno piše da sve ono što nije izričito navedeno kao nadležnost BiH, a imovina nije, jesu nadležnosti entiteta.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana