Kovačević: Nikakve sankcije neće nas spriječiti da štitimo Srpsku

Srna
Kovačević: Nikakve sankcije neće nas spriječiti da štitimo Srpsku

BANJALUKA - Nikakve sankcije i prijetnje neće spriječiti zvaničnike Republike Srpske da rade svoj posao, a to je da štite ustavnu poziciju Srpske, njenu autonomiju stečenu Dejtonskim mirovnim sporazumom i da se bore da ona svakim danom bude jača, da je ima više i tako osujete one kojima je jedini cilj da Srpska nestane, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da je u najmanju ruku sramno i skandalozno sankcionisanje zvaničnika Republike Srpske koji su radili svoj posao u skladu sa Ustavom Republike Srpske, Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“I dalje pozivamo i SAD i sve svjedoke Dejtonskog sporazuma da ga barem jednom pročitaju i shvate da je jedini partner za istinsku zaštitu ovog sporazuma Republika Srpska. Koliko god oni nastavili da sankcionišu i prijete, mi ćemo nastaviti da štitimo ono što je naša najveća svetinja, a to je Republika Srpska”, istakao je Kovačević.

On je naveo da posebno vrijeđa licemjerje navedeno u objašnjenju da to rade kako bi zaštitili demokratske procese i Dejtonski mirovni sporazum.

“Međutim, upravo ono što su radile institucije i pomenuti zvaničnici Republike Srpske bila je odbrana demokratije i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Kovačević.

On je upitao kako se može nazivati napadom na demokratiju kada demokratska institucija kakva je Narodna skupština Republike Srpske i demokratski izabrani narodni poslanici kažu da neće dozvoliti da im se nameću odluke i da se u Republici Srpskoj poštuju odluke jednog stranca koji se uopšte ne spominje u Ustavu BiH.

Kovačević pita i kako je napad na demokratiju ako parlament Srpske kaže da neće ubuduće poštovati odluke Ustavnog suda BiH koji je na nelegalan, neustavan i antidejtonski način donio odluku da Srbi i predstavnici Srpske nisu više ni na koji način potrebni da bi se donosile odluke u ovom sudu.

“Nama to sve to govori da su to sve koraci ka tome da se kaže da Srbi i Republika Srpska više ne postoje i da za njih nema mjesta u BiH”, rekao je Kovačević za RTRS i dao punu podršku sankcionisanim zvaničnicima Srpske koji se najviše i bore za Republiku Srpsku.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca /OFAC/ Ministarstva finansija SAD uvela je danas sankcije za četiri zvaničnika iz Republike Srpske zbog, kako su naveli, neustavnih i antidejstonskih akcija.

Sankcije su uvedene srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana