Kovačević: Nametanje stranaca – dinamit koji vodi raspadu BiH

SRNA
Kovačević: Nametanje stranaca – dinamit koji vodi raspadu BiH

BANjALUKA - Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da je evropski put za sve u BiH najbolje rješenje koje može da doprinese unutrašnjem razgovoru i kompromisu, a da bi bilo kakvo nametanje ilegalca Kristijana Šmita značilo kraj tog puta za BiH.

Kovačević je rekao da BiH očekuje i traži konkretan datum kada će početi pregovore sa EU. On je za ATV naglasio da gorak ukus ostavlja činjenica da su Ukrajina i Moldavija počele pregovore o članstvu u EU prije BiH, koja je miljama bliže Uniji u odnosu na te zemlje.

"Dalo bi se zaključiti da što je stanje u zemlji neuređenije, što je manje kontrole, to ste bliže EU", dodao je Kovačević.

On je napomenuo da Šmit, prema Dejtonskom sporazumu, nije visoki predstavnik i nema mandat da bilo šta radi u BiH. Govoreći o sastanku trojke, Kovačević je ocijenio da je bitno da su konačno sjeli i usred političke krize pokušali da nađu zajedno kompromis.

"Dijalog i kompromis je jedina formula za opstanak BiH dok je bilo kakvo nametanje stranaca isključivo dinamit koji vodi najbržem mogućem raspadu BiH", istakao je Kovačević. Prema njegovim riječima, Republika Srpska je za dejtonsku BiH predviđenu Ustavom i spremna je da prihvati sve ono što se dogovore ključni faktori u BiH - tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

"Bitno je da smo se oko dosta toga dogovorili", naveo je on i dodao da je dogovoreno da se ne prihvati nakaradno rješenje /prijedlog SDA izmjene izbornog zakona/ usvojeno u Predstavničkom domu sa nekom ad hok većinom koje je predložila opoziciona stranka.

On je naveo da je trojka zaključila da je rješenje usvojeno u Predstavničkom domu loše, te da neće dobiti podršku u Domu naroda i da se ide ispočetka. Na tom sastanku, naglasio je, dogovoreno je da predsjednik HDZ-a Dragan Čović uputi svoj prijedlog izbornog zakona koji je u skladu sa tim što je dogovoreno.

Kovačević je pojasnio da je na sastanku u vezi sa izmjenama Izbornog zakona dogovoreno da se odbije rješenje u Predstavničkom domu, da se ide u izradu potpono novog izbornog zakona, da mandat pripada političkoj stranci, podizanje cenzusa sa tri na pet odsto, da budu zatvorene liste, kao i izbor članova Predsjedništva.

"Dogovor je ključni unutrašnjni faktor predstavnika tri naroda u BiH. U BiH može samo ono što se mi dogovorimo, a ne ono što kažu stranci. Mi želimo saradnju sa svim međunarodnim faktorima, partnersku saradnju sa garantima Dejtonskog sporazuma koja se temelji na uvažavanju i poštovanju. A to da nama izdaju naloge i naređuju, mislim da su davno vidjeli da to sa Miloradom Dodikom i sa nama iz Republike Srpske nikako ne može da prođe", dodao je Kovačević.

Komentarišući istup ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije koji je potpisao izjavu kojom se poziva Rusija da "prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine", Kovačević je rekao da ga ne zanima šta je potpisao Lagumdžija jer to nije relevantno pošto nije imao saglasnost Predsjedništva "Jedino što je relevantno u BiH je ono što se dogovore tri naroda i dva entiteta, u ovom slučaju Predsjedništvo BiH, bez saglasnosti svih članova ne možete da uradite ništa", ponovio je Kovačević.

Kovačević je zaključio da je jako bitno da je Republika Srpska stabilna u vremenu kada postoje ogromni pritisci, te napomenuo da je Srpska uspjela da podigne i minimalnu platu, što će omogućiti da ljudi u Republici žive dobro, dostojanstveno i da žele da u njoj ostanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana