Kovačević: Na Saboru će biti potvrđena politika zaštite Srpske

Srna
Kovačević: Na Saboru će biti potvrđena politika zaštite Srpske

BANjALUKA - Na Sedmom Saboru SNSD-a u Doboju danas će biti usvojena nova programska opredjeljenja SNSD-a, odnosno potvrđena politika zaštite Republike Srpske i njenih institucija, što će biti uvod u nove pobjede ove stranke, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.


"U skladu sa Statutom svi opštinski i gradski odbori su predlagali kandidata i stigao je samo jedan prijedlog, a to je Milorad Dodik. Kod nas ne postoji dilema ko je lider SNSD-a i Republike Srpske, ali to ne znači da nemamo bar 500 onih koji su bolji od svih predsjednika opozicionih stranaka u Republici Srpskoj", istakao je Kovačević.

On je rekao da u Republici Srpskoj neće biti političkih promjena, jer će SNSD imati i dalje najveću podršku naroda, te dodao da je ključno da se danas na svečan način započinju pripreme za nove pobjede za Republiku Srpsku.

"To su nove pobjede svih nas koji će uvijek imati samo jedno ime i prezime, a to je Republika Srpska. Zaštita Republike Srpske, njenih ustavnih prava i ono što će ostati nepromijenjeno je da se nećemo povući ni pred jednim strancem, ni pred jednom silom", naglasio je Kovačević.

On je istakao da će se SNSD odlučno boriti za to da odluke donose izabrani predstavnici naroda i entiteta i da je to nešto od čega neće odustati.

Kovačević je podsjetio da SNSD ima više od 200.000 članova što daje snagu i legitimitet za zaštitu interesa Republike Srpske.

"Govorim o tom jednom nelegitimnom Kristijanu Šmitu, njemačkom državljaninu, bez da ga je neko pozvao i izabrao, da se miješa i zagorčava naše živote, da ugnjetava ljudska i građanska i politička prava. Za razliku od njega, mi imamo legitimitet kroz podršku građana koji to potvrđuju na izborima", rekao je Kovačević za RTRS.

Na Sedmom Saboru SNSD-a biće biran Glavni odbor, Statutarna komisija, Nadzorni odbor, kao i predsjednik stranke, a Kovačević je rekao da će učestvovati 1001 delegat iz Srpske i Federacije, sa gotovo 2.000 aktivista, kao i brojnim gostima iz Srbije i regiona.

"Prisutan će biti predsjednik Srpske napredne stranke iz Srbije Miloš Vučević, predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, predsjednik Pokreta socijalista, predsjednici prijateljskih partija iz Crne Gore, predstavnici FIDES-a iz Mađarske, predstavnici srpske zajednice iz Sjeverne Makedonije i Rumunije, kao i svi naši koalicioni partneri iz Republike Srpske", naveo je Kovačević.

Kada je riječ o izboru za predsjednika stranke, Kovačević je podsjetio da je iz svih opštinskih i gradskih odbora stigao prijedlog sa samo jednim imenom.

On je pojasnio da će, u skladu sa Statutom, na prvoj sjednici novoizabranog Glavnog odbora biti birani Predsjedništvo stranke, pet potpredsjednika, generalni i organizacioni sekretar SNSD-a.

Kovačević je naveo da iz strateških dokumenata nisu izostavljeni radnici, penzioneri, mladi i svi drugi koji Republiku Srpsku čine snažnom, te da će u osnovi svega biti privredni razvoj Srpske uz rast plata, penzija i drugih davanja.

"Biraćemo predsjednika političkog i ekonomsko-socijalnog savjeta, a to sve nakon što danas bude izabran novi Glavni odbor. Danas ćemo usvojiti programska opredjeljenja u kojima smo mislili na sve segmente društva, ali prvenstveno na zaštitu ustavno-pravnog položaja Republike Srpske. Moramo da se prilagodimo novom vremenu. Sve su to segmenti o kojima jedna državotvorna stranka mora da misli", rekao je Kovačević.

On je ukazao da to znači i očuvanje autonomije Republike Srpske, borbu za njen i suverenitet BiH, za odlazak nelegitimnog stranca i svih stranaca koji žele da odlučuju u BiH.

"Tu mislimo na one koji se lažno predstavljaju da su nekakvi visoki predstavnici, ali i na one strance i sudije u Ustavnom sudu BiH, koji su u skladu sa Dejtonskim sporazumom trebali da odu prije više od dvije decenije", rekao je Kovačević.

Govoreći o stavovima ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića koji je negativno govorio o Republici Srpskoj, Kovačević je naveo da je princip odlučivanja u zajednici kakva je BiH veoma jasan i podrazumijeva konsenzus.

"Ispostavlja se da on nije ministar inostranih poslova, nego ministar inostranih poslova Kantona Sarajevo ili bošnjačkog naroda jer se ponaša tako. On bi trebalo da štiti interese svih u BiH. On bi smio da govori i djeluje samo u skladu s onim što je utvrdilo Predsjedništvo konsenzusom", podsjetio je Kovačević.

Kada nema usaglašen stav, BiH onda nema stav, ukazao je Kovačević i dodao da svi koji se ponašaju suprotno rade na rušenju BiH.

"Mi ih iz SNSD-a nećemo zaustavljati. Put im je otvoren. Mi ćemo jasno i nedvosmisleno štititi interese svih građana Republike Srpske kao što smo to radili i do sada", naveo je Kovačević.

Govoreći o SNSD-u, Kovačević je podsjetio da je na današnji dan preminuo Milan Jelić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske i istaknuti član ove stranke.

"Njegov prerani odlazak je bio veliki gubitak i za SNSD i članove, kao i za Republiku Srpsku. Danas ćemo se sjetiti i drugih članova koji su nas prerano napustili", istakao je Kovačević.

On je naglasio da je za SNSD bitno sve ono što je važno za Republiku Srpsku.

"SNSD je najveća politička snaga Republike Srpske i kada kažete SNSD i Milorad Dodik, prva asocijacija je Republika Srpska. Naš ključni motiv je upravo Republika Srpska i prava svih njenih građana. Borićemo se da narod živi bolje i u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, da svaki čovjek živi dobro i dostojanstveno i da naša jedina država Republika Srpska bude jaka, napredna i slobodna", poručio je Kovačević i dodao da će se raditi na povećanju plata, penzija i svih drugih davanja u Republici Srpskoj.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana