Kovačević: Logično da glavni pregovarač sa EU bude iz Srpske

SRNA
Kovačević: Logično da glavni pregovarač sa EU bude iz Srpske

BANjALUKA - Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da će se raditi i insistirati na tome da Srpskoj pripada mjesto glavnog pregovarača sa EU i istakao da su SNSD kao najveća politička stranka i njen lider Milorad Dodik dali najveći parlamentarni i institucionalni kapacitet za sve dobre odluke BiH na evropskom putu.

"Predsjedavajuća Savjeta ministra, ministar inostranih poslova, zamjenik ministra inostranih poslova, direktor Evropske direkcije, sve su to u ljudi iz Federacije BiH, te bi u tom smislu bilo potpuno logično da glavni pregovarač sa EU bude iz Srpske. To je nešto na čemu ćemo insistirati, što smatramo potpuno logičnim", naglasio je Kovačević.

Kovačević, koji je i portparol SNSD-a, rekao je da je to bio i jedan od zaključaka jučerašnje sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je naveo da je sa kolegama iz Parlamentarne skupštine BiH ove sedmice boravio u Strazburu gdje je imao sastanke sa kolegama iz Evropskog parlamenta i dodao da je to bio posljednji sastanak u ovom formatu prije izbora za Evropski parlament.

"Zajedno smo pozdravili preporuku Evropske komisije da se BiH otvore pristupni pregovori. Konstatovali smo i ja sam konkretno rekao da je riječ o teškom političkom kompromisu koji je postignut unutar BiH od ključnih unutrašnjih političkih faktora u BiH, a to su predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta", rekao je Kovačević za RTRS.

On je naglasio da je bilo komentara od određenih poslanika Evropskog parlamenta o tome da Srpska navodno ugrožava stabilnost BiH i regiona, što je sve jasno i glasno demantovao.

"Srpska isključivo, mirno institucijalno i demokratski štiti ustavni poredak u BiH i štiti Ustavom zagarantavana prava i nadležnosti Srpske. Ne postoji nikakva prijetnja za bezbjednost BiH, što su potvrdili komandati Eufora, a i komdant NATO štaba, koji su nedvosmisleno rekli da je bezbjednosna situcija u BiH stabilna. Srpska, ali SNSD kao najveća stranka, i Milorad Dodik kao predsjednik najveće stranke, su glavni akcionari jer smo dali najveći parlamentarni i institucionalni kapacitet za sve dobre odluke BiH na evropskom putu", rekao je Kovačević.

On je dodao da je u Strazburu konstatovao da sve uspjehe postignute unutrašnjim konsenzusom domaćih snaga u BiH treba valorizovati na samo jedan način - zatvaranjem OHR-a i odlaskom stranih sudija iz BiH.

"BiH u kojoj postoji nekakav lažni /visoki predstavnik Kristijan/ Šmit i nekakvi stranci u Ustavnom sudu BiH, nije suverena zemlja i to ni na koji način ne može biti podudarno sa evropskim putem i evropskim vrijednostima", poručio je Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana