Kovačević: Konaković i njegovi partneri zloupotrijebili zajedničke institucije

SRNA
Kovačević: Konaković i njegovi partneri zloupotrijebili zajedničke institucije

BANjALUKA - Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da sve što je "trojka" radila u prethodnom periodu nije bilo nikakvo pozicioniranje, već gaženje i najgrublja moguća zloupotreba zajedničkih institucija na nivou BiH.

Kovačević smatra da bi ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković, koji je i predsjednik NiP-a, trebalo "prvo da se konsultuje i da se zapita sa zdravim razumom", a poslije toga bi, kako kaže, možda bilo smisleno voditi bilo kakav razgovor sa njim.

"Vidim i kako je on rekao da je `trojka` nas suočila sa postavljanjem institucija na pravo mjesto. Međutim, kakvo je to postavljanje institucija kada kršite Ustav, ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum samo kako biste ostvarili svoje usko nacionalne ciljeve i interese i kada zloupotrebljavate zajedničke institucije na nivou BiH", rekao je Kovačević za RTRS, komentarišući izjavu Konakovića da je lider SNSD-a "Milorad Dodik potpuno pogubljen u odnosu na snažnu realnu politiku koju je `trojka` donijela na scenu jačanjem institucija".

Kovačević je istakao da će zbog svega toga biti suočeni sa krivičnim prijavama i da bi trebalo da odgovaraju za to ako bude poštovan Ustav i zakoni u BiH.

"Međutim, moramo biti iskreni, u BiH je teško očekivati racionalna i normalna rješenja kada znamo u kakvim okolnostima živimo, ali to nikako ne znači da ćemo mi odustati od borbe", poručio je Kovačević.

On je naveo da su Konaković i njegovi partneri podrškom rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, bez odluke bilo kojeg organa u BiH, zloupotrijebili, ponizili, zgazili, pljunuli na zajedničke institucije.

Kovačević je istakao da je "potpuno nebulozno danas, poslije svega toga, pozivati se na institucije BiH".

Komentarišući izjavu Konakovića da se BiH približila EU zahvaljujući naporima "trojke", Kovačević je naglasio da je njihov kapacitet minimalan i gotovo beznačajan.

"Kao delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, mogu reći da u ovom domu SNSD sam ima četiri delegata, HDZ tri, a kompletna `trojka` sa sve tri stranke i sa svim svojim partnerima ima jednog delegata. To je njihov kapacitet sa kojim su podržali odluke zajedničkih institucija BiH koje su nas približile EU. Njihov kapacitet i podrška bila je minimalna i gotovo beznačajna jer je to kapacitet koji je vrlo lako zamijeniti ukoliko se za tim ukaže bilo kakva potreba", podsjetio je Kovačević.

On je rekao da ukoliko "trojka" želi da sarađuje sa Republikom Srpskom i njenim predstavnicima, za početak mora da pokaže minimum poštovanja, a ne, kako kaže, ove cirkuske šarade i predstave kojima pristupaju Konaković i njegovi partneri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana