Kovačević: Kavazović odbija da prihvati ustavnu realnost u BiH

Srna
Kovačević: Kavazović odbija da prihvati ustavnu realnost u BiH

BANjALUKA - Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević ocijenio je da je saopštenje poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića u vezi sa donošenjem zakona važnih za evropski put BiH zabrinjavajuće i ima za cilj da ruši dogovor u BiH.

"Kavazović odbija da prihvati ustavnu realnost koja kaže da je BiH zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda koji imaju jednaka prava i dva ravnopravna entiteta. Oni smatraju da je BiH samo zemlja za Bošnjake, a da Srbi i Hrvati moraju da se povinuju njihovim odlukama i to je nešto što se sasvim sigurno neće dogoditi", poručio je Kovačević.

On je istakao da saopštenje Islamske zajednice u BiH koje je potpisao reis Kavazović definitivno nije napisano u Islamskoj zajednici i na prvom mjestu je poruka za stranke "Trojke" da nemaju pravo da donose odluke i vode pregovore u BiH.

"Ovo je poruka za stranke „Trojke“ da moraju da pričekaju da se one koji su izbor Islamske zajednice - SDA i Željko Komšić - vrate na vlast i da su oni jedini koji imaju pravo da donose odluke", rekao je Kovačević za RTRS.

On je naveo da smatra da vjerski poglavari ili vjerske zajednice imaju pravo da komentarišu društvena dešavanja, ali da ovdje Islamska zajednica u BiH i njen poglavar govore šta ne smiju da rade političari koji su izabrani od građana.

"Imamo poglavara Islamske zajednice koji jasno poručuje političarima da ne mogu donositi odluke bez njihovog odobrenja. To baš ne liči na evropsko, demokratsko niti sekularno društvo", istakao je Kovačević.

On je ukazao da saopštenje Islamske zajednice obiluje greškama, pogrešnim tumačenjima, nepravilnostima i malicioznim stavovima o stanju u BiH.

"Prvo kažu da je BiH superiorna entitetima, što je notorna neistina", rekao je Kovačević.

On je naveo da BiH, Republika Srpska i Federacija BiH imaju svoje ustavne nadležnosti i da niko nikom u tom kontekstu nije nadređen.

"Osim toga, čujemo da je nedopustivo da se državna imovina poklanja entitetima, međutim, gospodine Kavazoviću morate da pročitate Ustav BiH u kojem je jasno navedeno šta su to nadležnosti BiH i tamo se imovina ne pominje, već se pominje da 49 odsto teritorije sa svim onim što se na njoj nalazi pripada Republici Srpskoj", rekao je Kovačević.

On je podsjetio da u Ustavu BiH piše da sve što nije izričito navedeno kao nadležnost BiH pripada Republici Srpskoj i FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana