Kovačević: Izborni zakon Srpske biće najmoderniji u Evropi

Srna
Kovačević: Izborni zakon Srpske biće najmoderniji u Evropi

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da će Republika Srpska u svom izbornom zakonu voditi računa o zaštiti svakog glasa, te ocijenio da će to biti najmodernije zakonsko rješenje u Evropi, koje će u potpunosti štititi integritet izbornog procesa.

Kovačević je rekao da čovjek više ne zna kako da iskomentariše saopštenja koja stižu iz Amerike, koja kaže da će reagovati na ugrožavanje, kako oni vole reći, državnih, a misle na nadležnosti BiH.

"Međutim, ovdje ne postoji nikakvo ugrožavanje nadležnosti BiH, ovdje je riječ o tome da je BiH, po nalogu upravo američke Ambasade, ugrozila prava i nadležnosti Republike Srpske. Mi to sada želimo da ispravimo", naglasio je Kovačević.

On je rekao da se u američkoj Ambasadi jasno ponašaju kao nasilnik i očekuju od Srba da u njima proradi nekakav stokholmski sindrom i da sa smiješkom, ćutke, trpe to nasilništvo i otimanje prava, ali da je očigledno da ne poznaju dovoljno srpski narod i da ne poznaju dovoljno kakav je karakter građana Republike Srpske.

"Na to ovdje sigurno neće naići. Ono čega svaki nasilnik treba da se pazi jeste to da ga ne stigne njegova karma. To je nešto što je potpuno jasno. Vidimo da sebi dopuštaju da idu u komentare zbog čega smo mi protiv nekog prijedloga zakona u Parlamentarnoj skupštini... je li nam sada to oni moraju da odrede i kako ćemo mi da glasamo?", upitao je Kovačević.

Kovačević je rekao da je SNSD protiv te vrste prijedloga Izbornog zakona, koji nažalost podržavaju stranke opozicije iz Republike Srpske, jer je riječ o, kako je rekao, katastrofalnim prijedlozima.

"Zato što su to prijedlozi koji imaju milion manjkavosti, koji ugrožavaju ljudska prava, koji kontrolu izborne volje izmještaju iz institucija BiH u neke nepoznate centre moći, što mi ni na koji način ne planiramo da dozvolimo", istakao je Kovačević.

On je ukazao da američka Ambasada komentarima pokazuje svoje slabosti i nemoći.

"Republika Srpska ima Ustavom i zakonima utemeljeno pravo da ima svoj izborni zakon i da sprovodi svoje izbore i to će i raditi. Na sve ove prijetnje smo već navikli i mislim da su i oni potpuno svjesni da se mi nećemo povući jer štitimo svoja zagarantovana prava", naglasio je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da će izborni zakon Republike Srpske u potpunosti biti utemeljen na Ustavu BiH i na Izbornom zakonu BiH, koji kaže da Izborni zakon određuje izbor članova Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH, a određuje principe za ostale nivoe izbora.

"Ukoliko pogledamo šta piše u Ustavu BiH, onda vidimo da je BiH nadležna za izbor poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, za izbor članova Predsjedništva BiH i da se tu mandat BiH, kada je riječ o izborima, završava", rekao je Kovačević za RTRS.

On je ukazao da u Ustavu piše da Republika Srpska, odnosno Narodna skupština, bira delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine, a da Predstavnički dom Federacije BiH /FBiH/ bira delegate iz FBiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Potpuno je jasno da su lokalni izbori, republički izbori za Narodnu skupštinu i predsjednika Republike, u isključivoj nadležnosti Republike Srpske i Srpska planira da to svoje ustavno i zakonsko pravo iskoristi", rekao je Kovačević.

On je ukazao da u američkoj Ambasadi sada, kako kažu, dovode u pitanje pobjedu Milorada Dodika na izborima za predsjednika Republike Srpske, ali zaboravljaju i prećutkuju da imaju u potpunosti svoju Centralnu izbornu komisiju u koju su izabrani samo oni ljudi koje su oni htjeli da budu izabrani - iz stranaka opozicije u Republici Srpskoj i stranaka vlasti u FBiH.

"Prećutkuju da su u potpunosti kontrolisali izborni proces, da su oni određivali sva pravila, da su problematizovali sve što su mogli kada je riječ o izborima za predsjednika Republike, pa su negdje poništavali, ponovo brojali, međutim vidjeli su na kraju da ne mogu apsolutno ništa da urade", podsjetio je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da su uradili sve što su mogli da urade da ponište izbore i narodnu volju iskazanu u Republici Srpskoj, koja je jasno rekla da je Dodik predsjednik Republike.

"Sve im je bilo uzalud jer je ta pobjeda bila potpuno jasna", naglasio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana