Kovačević: Cilj postupka protiv Dodika rušenje Srpske, to nećemo dozvoliti

Srna
Kovačević: Cilj postupka protiv Dodika rušenje Srpske, to nećemo dozvoliti

BANjALUKA - Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je cilj postupka pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića da se sruši Srpska, što njeni građani i institucije neće dozvoliti.

Kovačević je istakao da Dodika mogu smijeniti ili izabrati građani Srpske na demokratskim i slobodnim izborima, a zna se da on već dugo uživa građansko povjerenje.

"Srbi slave slobodu i ne prihvatamo da neko kolonijalno nama upravlja", rekao je Kovačević za RTRS.

On je napomenuo da je optužnica protiv Dodika i Lukića ekspeditivno podignuta i potvrđena, bez obzira što su postojale i primjedbe koje su ekspresno odbačene.

Kovačević je podsjetio da je i Dodikov branilac advokat Goran Bubić naveo da nikada u karijeri nije vidio ovako brz proces.

"Određeni strani moćnici i političko Sarajevo znaju da ne mogu ništa završiti dok ne sruše Milorada Dodika, i to su pokušavali na razne načine. Stalno su ga pokušali kriminalizovati i ništa im nije uspjelo. Onda su na sve načine podržavali političke protivnike. Uvodili su mu sankcije, bavili se i `ruskim malginim uticajem`. Sada pokušavaju preko neizabranog stranca, koji nije ni imenovan za visokog predstavnika", naveo je Kovačević.

On smatra da postoji već spreman scenario suđenja koji se sad završava, te naveo da Republika Srpska nije slijepa i bez demokratskih alata i oružja da se bori za svoja zagarantovana prava.

"Dodik je mandat dobio na slobodnim i demokratskim izborima od građana Srpske i poštuje Ustav i zakone. Spremni su da eksrpesno sklone Dodika, ali poručjemo da to neće ići tako lako. Budi se i regionalna i svjetska javnost. Ovakav slučaj ne postoji nigdje u svijetu i Evropi", naglasio je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da Srpska ima 49 odsto teritorije, svoju imovinu, demokratske izbore, dok u Ustavu Srpske jasno piše da predsjednik izražava državno jedinstvo Srpske, zbog čega i žele da ga ruše.

"Republika Srpska ima narode koji u njoj žive slobodno bez obzira koje su nacije i vjere, koji na slobodnim izborima biraju svoju vlast. Srpska ima teritoriju koju žele da joj otmu, ali neće im uspjeti", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, procesom protiv Dodika sahranjuje se suverenitet BiH, te ocijenio da, ako su ovo evropski principi, onda BiH i ne treba da bude u EU.

Kovačević je podsjetio da je Kristijan Šmit stranac kojeg niko nije izabrao i imenovao, koji koristi bonska ovlaštenja kojih nema u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"I onda taj nelegalni visoki predstavnik donosi odluku na koju nema pravo i kaže ko ne bude poštovao njegove odluke završiće u zatvoru i na osnovu toga terete predsjednika Dodika koji je dobio mandat na izborima i radio po Ustavu", kaže Kovačević.


Govoreći o dokumentaciji koja potvrđuje da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, a koju je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić predao Tužilaštvu BiH, Kovačević je naglasio da je teško očekivati bilo šta jer oni rade po nalogu Šmita i određenih ambasada.

Kovačević je ukazao da u ovoj situaciji Sud i Tužilaštvo BiH nisu tako brzi i ekspeditivni kao što su u slučaju podizanja optužnice protiv Dodika i Lukića.

"Oni do sada nisu postupali, jer onog trenutka kada su određene informacije iznesene, morali su početi da postupaju, a nisu. Ako čujete da postoje informacije o tome da su prekršeni zakoni, morate odmah da postupate. Bez obzira što su dostavljene informacije, čini mi se da neće ni sada da djeluju. Vidimo da u svim ostalim situacijama nisu tako brzi kao kada treba da se ponižava i napada Republika Srpska", rekao je Kovačević.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit nelegalan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je protiv njega pokrenut čisto politički proces bez ikakve pravne osnove, u kojem se žele obračunati sa Srpskom i sa njim kao predsjednikom.

"Braniću se ovdje kao predsjednik Republike. U Sudu su istaknute dvije zastave - BiH i Federacije BiH, a nema zastave Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima juče nakon izjašnjavanja na ročištu i izlaska iz Suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana