Kovačević: Bošnjačke stranke blokirale BiH

Srna
Kovačević: Bošnjačke stranke blokirale BiH

SARAJEVO - Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Radovan Kovačević izjavio je da su bošnjačke političke stranke u potpunosti blokirale rad Doma naroda, sve institucije i BiH uopšte, navodeći da su to činjenice i da tu nema nikakve filozofije.

Kovačević je nakon što danas nije održana sjednica Doma naroda, koja je trebala biti nastavak sjednice prekinute 18. marta, rekao da posebno zabrinjava to što na ovu blokadu ne postoji nikakva reakcija međunarodne zajednice i ambasada u BiH, koje imaju svoje političke programe i koje komentarišu svaki proces i događaj u Republici Srpskoj pod uslovom da treba kritikovati Srpsku.

"Ali kada neko direktno više od tri mjeseca blokira cijelu BiH, onemogućava usvajanje bilo kojeg zakona, onemogućava usvajanje bilo koje odluke u BiH, onda i iz američke ambasade, i od lažnog, takozvanog visokog predstavnika ilegalca Kristijana Šmita, i od /šefa Delegacije EU u BiH/ Johana Satlera, nažalost, i od svih drugih, ne čujemo ni glasa", naglasio je Kovačević.

On je upitao i šta bi se desilo da nešto slično najave predstavnici Srba ili Hrvata, navodeći da se tada "ne bi moglo živjeti" od reakcija, saopštenja, prijetnji i sankcija.

"Ali, kada to rade Bošnjaci, onda je muk", rekao je Kovačević novinarima u Sarajevu.

Kovačević je podsjetio da u članu jedan Ustava BiH stoji tačka "sastav", navodeći da je BiH sastavljena od dva entiteta i da su u njoj suverena tri konstitutivna naroda koja su ravnopravna.

"Tri konstitutivna naroda i dva entiteta su ravnopravni. To je jedini način na koji BiH može da postoji", rekao je Kovačević.

On je pozvao bošnjačke delegate da se vrate, pređu preko svoje sujete i neopravdanog i neosnovanog ega, kako bi se nastavio rad i vraćanje BiH na put na kojem je bila prije blokade, a to je evropski put i dobri rezultati koji su postignuti zajedno.

"Na prvom mjestu, naravno, sa onim strankama koje su najveći, koji imaju najveći kapacitet u parlamentarnoj skupštini, SNSD, ali i druge stranke, HDZ i stranke `trojke`", dodao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, danas se od predstavnika Kluba Bošnjaka u Domu naroda čulo mnogo opravdanja, ali nijedan odgovor na to zbog čega se ne vrate u salu, prisustvuju sjednicama i zbog čega i dalje blokiraju BiH.

Kovačević je rekao da ta opravdanja idu u pravcu toga da neko povuče zakon koji je predložen u skladu sa Poslovnikom i Ustavom BiH, što je, prema njegovim riječima, bezobrazluk.

"Naredni korak jeste da se održi sjednica i delegati izjasne o tačkama dnevnog reda", pojasnio je Kovačević.

On je dodao da su delegati Kluba Hrvata još 18. marta poručili da neće glasati za taj zakon.

"Potpuno je jasno da taj zakon ne bi dobio podršku i da bismo mi 18. marta već raspravljali o nekim drugim tačkama koje su bile na dnevnom redu", naveo je Kovačević i dodao da Savjet ministara radi džaba, ukoliko Parlamentarna skupština ne radi.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH Dragan Čović zaključio je današnju sjednicu zbog nedostatka kvoruma, nakon što je Klub Bošnjaka donio odluku da ne prisustvuje nastavku sjednice na čijem dnevnom redu je i Prijedloga zakona o Ustavnom sudu delegata Želimira Neškovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana