Kovačević: Američka ambasada počela se ponašati kao politički subjekt pod vođstvom Marfija

GS
Kovačević: Američka ambasada počela se ponašati kao politički subjekt pod vođstvom Marfija

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Radovan Kovačević izjavio je da se Ambasada SAD u BiH, pod vođstvom ambasadora Majkla Marfija, počela ponašati kao politički subjekt koji ima samo jedan cilj - da uništi i uguši Republiku Srpsku i sve njene građane, ali im to neće proći.

Kovačević je upitao da li postoji igdje u svijetu gdje se bilo koja ambasada, pogotovo ambasada jedne tako moćne zemlje kakva je SAD ponaša na način kao što se ponaša u BiH.

- To nigdje ne postoji, ovo je jedno potpuno divljaštvo - rekao je Kovačević za N1.

Prema njegovim riječima, Marfi pokušava da sve predstavi kao obračun sa jednim čovjekom, a u stvari se obračunava sa kompletnom Republikom Srpskom, sa kompletnim srpskim narodom i svim građanima Srpske.

- On se trudi da građani Srpske ostaju bez posla, da se dođe u poziciju da ljudi nemaju socijalna davanja - napomenuo je Kovačević.

On je podsjetio da je Republika Srpska potpisala sve anekse Dejtonskog mirovnog sporazuma, dala ovlaštenje da bude potpisan i njegovo sprovođenje joj je od izuzetnog značaja.

- Jedan od ključnih partnera za taj projekat je SAD. Mi bismo voljeli da imamo mnogo zdraviju komunikaciju sa SAD od ove koju sada imamo sa Majklom Mafijem - konstatovao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska i njeni zvaničnici imali su normalnu komunikaciju sa Marfijevim prethodnikom Erikom Nelsonom, koji je predao agremane tadašnjem srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, održavao sastanke sa tadašnjim predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović u Palati Republike u Banjaluci.

Kovačević je napomenuo da je Nelson imao dobru komunikaciju sa predstavnicima Srpske iako su sankcije uvedene za vrijeme njegove prethodnice u Ambasadi SAD Morin Kormak, tri dana prije nego što je Donald Tramp položio zakletvu na čelu Amerike.

Kada su u pitanju Marfijeve i objave Ambasade SAD u BiH na društvenim mrežama koje se tiču Republike Srpske, Kovačević je rekao da bi bilo dobro da su ikada dati argumenti.

- Da li je normalno da neko izađe i optuži nekoga koga je milion puta provjeravalo Tužilaštvo ove zemlje, koje ima punu podršku Marfijevu, i ništa nije pronašlo, nije podignuta optužnica - upitao je Kovačević.

Komentarišući objavu Ambasade SAD o zaduženjima Republike Srpske i da opet ima budžet u deficitu, Kovačević je rekao da nema zemlje u okruženju koja nije u deficitu i da je Srpska najmanje zadužena.

- Znate koliki je bio kompletan promet Banjalučke berze u tom periodu, sa svim ostalim komitentima, subjektima, kompletnom privredom – milijardu maraka, a oni tvrde da se sama Republika Srpska samo tu zadužila za više od milijardu i sto miliona - naglasio je Kovačević

Prema njegovim riječima, kada izgovorite ovako eklatantnu laž, poslije toga, bilo kakva informacija koja dolazi sa takvog izvora nije relevantna.

Ocijenivši da je Ambasada SAD pod vođstvom Marfija počela da se ponaša kao politički subjekt, Kovačević je izrazio zadovoljstvo što je imenovan novi američki ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana