Kovač: Kineski dronovi prikrivalica za naoružavanje Ukrajine

Srna
Kovač: Kineski dronovi prikrivalica za naoružavanje Ukrajine

BEOGRAD - Direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma u Beogradu Mitar Kovač smatra da se pričom o predstavljanju kineskih dronova kao proizvoda firme iz Sarajeva želi skrenuti pažnja sa činjenice da namjenska industrija Federacije BiH /FBiH/ naoružava ukrajinske snage.

”Ovde se može konkretno raditi o dva slučaja. Prvi je da je namerno prikazan kineski dron da bi se pokrila cela priča o proizvodnji dronova za potrebe ukrajinskih oružanih snaga, kao i uopšte za potrebe namenske industrije BiH i opremanje Oružanih snaga BiH”, rekao je Kovač Srni.

Kovač je istakao da je druga mogućnost da su neki krugovi napravili propuste ili gaf, dodajući da u to manje vjeruje.

“Ipak smatram da je to pokrivalica za ono što je njihova istinska namera. Verujem da je FBiH daleko otišla u tome i da će raditi za potrebe Ukrajine ili neke druge zemlje”, rekao je Kovač.

Kada je riječ o položaju namjenske industrije u FBiH, Kovač je ukazao da su odavno dolazile informacije, a koje nisu dovoljno ođeknule u regionu, da je namjenska industrija FBiH u dobroj mjeri angažovana da radi za ukrajinske oružane snage i da posredno izvozi artiljerijske i minobacačke projektile.

“Što se tiče dronova, postoji indicija da je namera ukrajinskih oružanih snaga da obezbede više proizvođača u Evropi i na Zapadu za njene potrebe, pa je čak i podigla svoje kapacitete”, rekao je Kovač.

Portal “Kliks” juče je objavio da dronovi koji su nedavno predstavljeni na Zeničkom privrednom sajmu kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje iz Sarajeva uvezeni su iz Kine i nemaju nikakve veze sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana