Kostović: Ideal "Mlade Bosne" bio sloboda za sve narode u BiH

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Gavrilo Princip i "Mlada Bosna" borili su se za ideal slobode, ne samo za Srbe, već za sve narode u BiH, izjavio je danas u Sarajevu zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović.

Nakon službe u spomen-kapeli Vidovdanskih heroja i polaganja vijenaca na mjestu, gdje su sahranjeni Princip i ostali članovi "Mlade Bosne" u Sarajevu, Kostović je novinarima rekao da su tada, kao i danas, u BiH postojala dva koncepta.

"Prvi, za koji se zalagala `Mlada Bosna`, bio je sloboda za sve narode sa ovih prostora. Drugi koncept je porobljavanje, odnosno, pokušaj nekog dogovora sa strancima s ciljem ostvarivanja dominacije nad drugim narodima. Ljudi su tada imali i koncept i idel, koji važi i danas, a na nama je da pratimo njihove ideale", poručio je Kostović.

Prema njegovim riječima, kapela Vidovdanskih heroja sama po sebi i načinom gradnje svjedoči o kontinuitetu i viševjekovnom boravku Srba na ovim prostorima.

On je podsjetio da je spomen-kapela napravljena od nadgrobnih spomenika sa srpskog pravoslavnog groblja, koje se nekada nalazilo na mjestu gdje su danas zgrade zajedničkih institucija BiH.

Predsjednik Udruženja istina i pravda Istočno Novo Sarajevo Dušan Šehovac rekao je da su za njega kao Sarajliju vidovdanski heroji velike ličnosti, a spomen-kapela dokaz viševjekovnog postojanja Srba, koji su gradili civilizaciju BiH i Sarajeva i da zato nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Vijence na spomenik Vidovdanskim herojima su položili i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, grada Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i boračkih organizacija i opština iz sastava grada Istočno Sarajevo.

Vijenci su položeni i na spomenik Gavrila Principa u istoimenom parku i Istočnom Novom Sarajevu.

Danas će sa početkom u 20.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biti održana i Vidovdanska akademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana