Košarac: Upućen zahtjev ministarstvima da odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije

Srna
Košarac: Upućen zahtjev ministarstvima da odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac zatražio je danas od ministarstava inostranih poslova, transporta i komunikacija i odbrane u Savjetu ministara da postupe u skladu sa svojim nedležnostima kako bi u najkraćem roku i bez odgađanja bio odobren angažman helikoptera MUP-a Srbije koji bi pomogao u gašenju eventualnih požara.

Košarac je uputio zahtjev nakon informacije o neophodnosti redovnog servisiranja helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske zbog svakodnevnih aktivnosti i djelovanja na požarištima na području Hercegovine u proteklom periodu.

Košarac je ukazao da je evidentno da su u posljednjem periodu uloženi nadljudski napori u gašenju požara na području Hercegovine, što je rezultiralo opterećenjem kapaciteta Helikopterskog servisa Republike Srpske.

- Angažman helikoptera MUP-a Srbije bio bi od presudne važnosti za pomoć u sprečavanju ugroženosti ljudskih života, gašenju potencijalno novih požara, kao i saniranju eventualne materijalne štete - istakao je Košarac.

On je podsjetio da Helikopterski servis Republike Srpske stoji na raspolaganju građanima Republike Srpske i FBiH, te da ovaj servis pruža pomoć i podršku u svim potrebnim situacijama, poput elementarnih nepogoda i hitnog medicinskog transporta.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić apelovao je ranije da Ministarstvo inostranih poslova odobri zahtjev Srbije za slanje helikoptera u BiH ili će, u suprotnom, snositi odgovornost za bilo kakvo ugrožavanje materijalnih dobara ili ljudi u slučaju požara.

U narednih sedam do deset dana helikopter Helikopterskog servisa mora na redovni servis zbog prevelikog opterećenja i činjenice da je prethodnih dana bacio 140 tona vode na području opštine Ljubinje gdje je, između ostalog, ugašen požar na liniji razgraničenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana