Košarac: Trojka vodi negativnu politiku prema Srpskoj, a nema viziju kako da riješi probleme u FBiH

Srna
Košarac: Trojka vodi negativnu politiku prema Srpskoj, a nema viziju kako da riješi probleme u FBiH

Republika Srpska ne vodi nikakvu secesionističku politiku, kako to pokušava predstaviti sarajevska "trojka", već insistira na dejtonskim i ustavnim principima, te dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

"Politika `trojke` ugrožava stabilnost i evropsku perspektivu BiH time što, pod pritiskom zapadnih mentora, ne dozvoljava da rješenja za ovu zemlju budu rezultat dogovora domaćih legitimno i narodnom voljom izabranih lidera", ukazao je Košarac.

On je ocijenio nevjerovatnim tvrdnje predsjednika Vlade Federacije BiH Nermina Nikšića da FBiH blokira razvojne projekte Srpskoj zbog, tobože, secesionističke politike.

Košarac je pojasnio da je Hidroelektrana "Buk Bijela" zajednički projekat Srpske i Srbije, od kojeg će svi građani i privreda imati korist.

"Niko u Srpskoj nema problem s tim da FBiH realizuje zajedničke projekte sa bilo kim, ako to vodi većoj energetskoj bezbjednosti. U tom kontekstu, Srpska je čak pozvala FBiH da učestvuje u određenim projektima", podsjetio je Košarac.

Prema njegovim riječima, isti slučaj je i sa istočnom novom interkonekcijom, čiji realizaciju osporavaju predstavnici "trojke".

"Četvrtina kapaciteta istočne gasne interkonekcije može biti data na raspolaganje FBiH, konkretno Tuzlanskom kantonu. Pa zamislite da je ovaj projekat realizovan, koliki bi bio investicioni ciklus, na korist svih građana", naveo je Košarac na "Instagramu".

Ističući da o tome "trojka" ne razmišlja, on je konstatovao da su se opredijelili da populistički i zarad političkih poena blokiraju razvojne projekte u Srpskoj, iako time štete i građanima FBiH.

"Kritikuju odlične odnose predsjednika Srpske Milorada Dodika sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Mantraju o nepostojećem `malignom ruskom uticaju`, a ne smeta im što se po povoljnijim cijenama griju na ruski gas, a sve to zahvaljujući dogovoru predsjednika Dodika i ruskog lidera Vladimira Putina", rekao je Košarac.

On je naveo da "trojka" nema viziju i ideju kako da riješi nagomilane probleme u FBiH, kontinuirano vode negativnu politiku prema Srpskoj, ali nikada neće postići željeni rezultat.

Prema njegovim riječima, oni umjesto toga urušavaju BiH i unutrašnje odnose.

"Jasno nam je da postoji ozbiljna gužva u političkom šesnaestercu u FBiH. Napadima na Srpsku i predsjednika Dodika, oni pokušavaju politički poentirati. To su metode uzaludnih pokušaja. Krajnji ishod je takav da isključivo postižu autogolove u tom političkom šesnaestercu", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana