Košarac: "Trojka" pokušala političku provokaciju

Srna
Košarac: "Trojka" pokušala političku provokaciju

ISTOČNO SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac nazvao je političkom provokacijom pokušaj "trojke" da danas u Banjlauci obilježi takozvani dan državnosti BiH, te istakao da je neprijatno vidjeti pokušaje pojedinaca da pridaju značaj jednom vještačkom i nepostojećem prazniku.

- Ovo što je "trojka" danas uradila u Banjaluci, pokušavajući da obilježi takozvani dan državnosti BiH isključivo je politička provokacija i prejeftin način za podizanje popularnosti kod svog biračkog tijela. Dok pokušavaju da izazovu haos u Srpskoj, istovremeno predsjednika Milorada Dodika mole za sve", istakao je Košarac.

Sve to zajedno, kaže, izgleda veoma otužno i nedoraslo, neozbiljno čak i za BiH.

- Na sreću predstoji nam sezona praznika, pa će se svi ovi koji se danas bave nametanjima, revizijom istorije i falsifikatima, već 9. januara moći uvjeriti kako se na svečan i dostojanstven način obilježava praznik koji je autentičan i ukorijenjen u nacionalnu svijest i identitet - rekao je Košarac.

Za razliku od njih, dodao je, Srbi neće morati da se kriju i šunjaju nego će Dan Republike Srpske dočekati ponosno i svečano sa svojim sunarodnicima i prijateljima.

 

On je istakao da je veoma neprijatno vidjeti pokušaje pojedinaca da pridaju značaj jednom vještačkom i nepostojećem prazniku kakav je takozvani dan državnosti BiH, te podsjetio kako se američki ambasador krišom fotografiše u Mrkonjiću, a premijer FBiH i ministar inostranih poslova provlače se kao ilegalci po Banjaluci.

- Sve zajedno je veoma neozbiljno i tužno, ali to je cijena koju plaćaju za pokušaje nametanja narativa koji nikada neće biti prihvaćen od strane Republike Srpske i srpskog naroda - napisao je Košarac na "Instagramu".

Kakav crni dan državnosti BiH, upitao je on i dodao kako o zajedništvu i ZAVNOBiH-u pričaju oni koji njeguju politiku Alije Izetbegovića i ideje o islamskoj BiH, BiH bez Srba, što je vrhunac licemjerstva.

Košarac je dodao da o ZAVNOBiH-u pričaju oni koji su u Sarajevu promijenili naziv ulice, koja je decenijama nosila ime Vojislava Kecmanovića Đede, prvog predsjednika ZAVNOBiH-a.

On je naveo da će uskoro i pojedine strane ambasade i bošnjački političari moći vidjeti kako zaista treba da se obilježavaju praznici koji su autentični u nacionalnoj svijesti.

Srpski borci koji su se danas okupili u Banjaluci kako bi izrazili protivljenje protivljenje obilježanju takozvanog dana državnosti BiH u organizaciji SDP-a, razišli su se nakon što su prostorija ove stranke napustili rukovodstvo SDP-a i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

Borci su danas prvo došli do hotela "Meriot" gdje je bilo najavljena svečanost povodom obilježavanja dana ZAVNOBiH-a, ali budući da tamo nisu bili, otišli su do prostorija gradske organizacije SDP-a.

U te prostorije stigli su predstavnici rukovodstva stranke iz Sarajeva i Konaković, a ispred su srpski borci iskazali protivljenje njihovom dolasku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana