Košarac: Samo bošnjački politički faktor osporava regionalnu saradnju

Srna
Košarac: Samo bošnjački politički faktor osporava regionalnu saradnju

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac poručio je da nema namjeru da polemišem sa Elmedinom Konakovićem niti sa bilo kojim drugim ministrom "Trojke", jer nema mjesta za populizam u situaciji kada bukti požar u Nacionalnom parku "Sutjeska".

- Ponoviću, helikopteri Oružanih snaga BiH nemaju dovoljan kapacitet i nepouzdanog su kvaliteta, za razliku od helikoptera Srbije, čiji je kapacitet neuporedivo veći i može zaustaviti širenje požara. Ali, to očigledno bošnjačkim političarima nije važno. Oni i na ovom primjeru pokazuju da odbijaju regionalnu saradnju, pretvarajući FBiH u fildžan državicu - naglasio je Košarac u izjavi za Srnu, dodavši da njih ne zanimaju moguće katastrofalne posljedice požara.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Konakovića da bi vlasti u slučaju potrebe angažovanja helikoptera za gašenje požara prvo trebalo da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja, tvrdeći da su "helikopteri Oružanih snaga BiH spremni za intervencije i gašenje požara u svakom dijelu BiH", Košarac je odgovorio da je njihova jedina politika da u javnom diskursu budu vidljivi protiv saradnje Srpske i Srbije, čak i kada su humanitarne misije u pitanju, računajući da će im to donijeti neki glas u haustoru.

- Helikopteri iz Srbije gasili su požare i u FBiH i niko nikada nije to problematizovao. Podrška Srbije stizala je i u FBiH za vrijeme pandemije virusa korone, ljudi iz FBiH su odlazili na vakcinaciju u Srbiju. Sjetimo se uloge Civilne zaštite Srpske u pomoći Turskoj nakon zemljotresa... - podsjetio je Košarac.

On je naveo da niko osim bošnjačkog političkog faktora ne osporava regionalnu saradnju, posebno kada je riječ o humanitarnim misijama.

- To pravi razliku između nas i njih. Ubija ih kompleks! Poslije ovakvih njihovih reakcija, definitivno treba preispitati način funkcionisanja u Sarajevu - zaključio je Košarac.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je ranije danas da je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije stavila na raspolaganje svoj helikopter za gašenje požara u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska" i da je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Boris Trninić uputio zahtjev za odobravanje njihovog angažmana.

Košarac je odmah reagovao i zatražio od bošnjačkih ministara u Savjetu ministara da hitno i bez odgađanja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će pomoći u gašenju požara u Nacionalnom parku "Sutjeska", na šta je Konaković odgovorio da bi vlasti Republike Srpske u slučaju potrebe prvo trebalo da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana