Košarac: Realizacija infrastrukturnih projekata dokaz odgovorne politike Republike Srpske

Srna
Košarac: Realizacija infrastrukturnih projekata dokaz odgovorne politike Republike Srpske

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ocijenio je da će otvaranje Graničnog prelaza “Bratoljub” za međunarodni transport robe biti od izuzetnog značaja za povećanje spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Srbije.

Košarac je podsjetio da je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH najavljeno da od sutra počinje sa radom Carinska ispostava Bratunac, smještena na lokaciji Graničnog prelaza (GP) Bratunac na novom mostu “Bratoljub”.

Istog dana će carinski referat na ovom graničnom prelazu početi obavljati poslove iz svoje nadležnosti u vezi sa međunarodnim drumskim transportom robe.

-Ovo je odlična vijest za sve izvozno orijentisane privrednike. Srbija je naš najvažniji spoljnotrgovinski partner u okviru CEFTA-e i od izuzetnog je značaja da radimo na dodatnom povezivanju, jačamo i unapređujemo spoljnotrgovinsku razmjenu na obostranu korist - istakao je ministar Košarac.

On je naglasio da će otvaranje GP “Bratoljub” za međunarodni transport roba u praksi značiti značajnu olakšicu za sve privredne subjekte, te brži, efikasniji i jeftiniji protok roba zbog pojednostavljene procedure prelaska granice.

Košarac je istakao za Srnu da su srpski ministri u Savjetu ministara u prethodnom i aktuelnom mandatu insistirali na tome da GP “Bratoljub” profunkcioniše u punom kapacitetu, svjesni značaja za opštine s obje strane Drine, regiju Birač, Republiku Srpsku i Srbiju.

-Podsjetiću da smo deblokirali dugugodišnji zastoj, te smo na prvoj sjednici Savjeta ministara u prošlom mandatu usvojili odluku da odobrimo 14,5 miliona KM za izgradnju graničnog prelaza i carinskog terminala kod mosta 'Bratoljub'. Nastavili smo da insistiramo na ubrzavanju procedura i u konačnici uspjeli da, osim za putnički saobraćaj, GP „Bratoljub“ bude otvoren i za međunarodni transport roba -  rekao je Košarac.

On je naglasio da je imperativ rukovodstva i institucija Republike Srpske da se ravnomjerno razvijaju svi njeni dijelovi, što mora biti podržano i na nivou institucija BiH.

S tim u vezi, Košarac je podsjetio da danas počinju radovi na izgradnji Hidroelektrane “Mrsovo” na rijeci Lim na području opštine Rudo.

-Realizacija ovog projekta značiće dodatnu energetsku pozudanost i stabilnost, ekonomske benefite za Rudo, opštine u okruženju i Republiku Srpsku u cjelini, otvaranje novih radnih mjesta, angažovanje građevinske i drugih operativa - naveo je Košarac.

Napomenuo je da se projekat radi u saradnji sa partnerskom kompanijom iz Turske.

-To potvrđuje otvorenost Republike Srpske za inostrani kapital i ulaganja, ali i dobre partnerske odnose predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana -  dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, opredijeljnost za razvoj infrastrukturnih projekata od kojih će svi građani i privreda u cjelini imati odgromene benefite, najbolji je dokaz ispravnosti politike institucija i rukovodstva Republike Srpske.

-Sve ovo govori o Republici Srpskoj i odgovornoj politici njenog rukovodstva, koja je bazirana na regionalnoj povezanosti, otvorenosti za inostrana ulaganja, razvoju privrede i stvaranju uslova za bolji život svakog čovjeka - zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana