Košarac: Procesuirati odgovorne za paljenje automobila povratnika

SRNA
Košarac: Procesuirati odgovorne za paljenje automobila povratnika

MOSTAR - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da očekuje od svih nivoa vlasti da se uključe kako bi bili procesuirani oni koji su zapalili automobil srpskog povratnika u Mostar Drage Rupara.

Košarac je danas posjetio Rupara, kojem je sredinom prošlog mjeseca u mostarskom naselju Hodbina, ispred porodične kuće, zapaljen automobil i tom prilikom dao mu podršku, kao i svim povratnicima u Mostaru.

"Ako neko misli da Mostar može da postoji bez Srba on se grdno vara. Srbi imaju ozbiljnu istorijsku dimenziju kada je u pitanju Mostar. Cijenimo da je značajno i važno da se svi zajedno okupimo i afirmišemo mir i stabilnost. Značajnu aktivnost u tom kontekstu imaju lokalne i federalne strukture", naglasio je Košarac.

Košarac je rekao da je svima poznato kroz šta prolaze Srbi koji se vraćaju u Federaciju BiH i da je Rupar jedan od primjera.

On je dodao da očekuje od svih nivoa vlasti da se uključe i da budu procesuirani oni koji su počinili ovo d‌jelo, ne samo protiv predstavnika srpskog naroda, već i šire.

"Mislim da bi to bila značajna uloga svih institucija. Ovo je dobra prilika za ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH /FBiH/ da ovo riješi do kraja", rekao je Košarac.

On je podsjetio da svaki eksces koji se desi u Srpskoj rješava Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodao da svi koji čine ovakve napade moraju da budu procesuirani.

Košarac je rekao da jedini ozbiljan okvir očuvanja identitet Srba u FBiH jeste politika Srbije i Republike Srpske, odnosno predsjednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

"Žao mi je što izostaje ta vrsta angažmana institucijama u FBiH", dodao je Košarac.

On je naglasio da će srpski predstavnici u zajedničkim institucijama dati doprinos svim značajno izraženim nacionalnim politikama predsjednika Vučića i Dodika, a to je da se omogući život svakog Srbima u svim krajevima.

"Danas je Drago predmet jednog takvog napada, ali je značajno da u demokratskom duhu razgovaramo sa ljudima iz Federacije i da znaju da Drago ne uzima ništa ničije, već da je svoj na svome i želi da živi na svojoj zemlji od svoga rada", rekao je Košarac.

On je poručio da će zvaničnici sa zajedničkog nivoa raditi na tome i da će već sutra sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara govoriti o tome i zatražiti da oni koji vrše atake na srpske povratnike u Mostaru, ali i napade na Saborni hram u Mostaru, budu pronađeni i procesuirani.

"Ako neko želi Mostar bez Srba, onda nema Mostara", naglasio je Košarac.

On je rekao da je obaveza institucija da povratnicima budu na usluzi i da će srpski predstavnici u zajedničkim institucijama biti na usluzi i Ruparu i svima drugima.

"Svaki Srbin je važan gd‌je god da živi. To je naša politika i to je potvrdila i Deklaracija /sa Sverpskog sabora/. Ne može neko da se ljuti. Ne tražimo mi ništa ni bošnjačko ni hrvatsko. Mi tražimo ono što je naše. Naš identitet i identitet svakog našeg čovjeka", naveo je Košarac.

On je istakao da Rupar nije usamljen i neće nikada biti usamljen dok postoje Republika Srpska i Srbija i Srbi koji hoće da vode odgovornu politiku prema svakom sunarodniku jer je svaki značajan i važan.

Košarac je poručio da se ovim ne želi nikom prkositi.

Sa Košarcem je srpskog povratnika posjetio i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, koji je rekao da nikome od Srba u Mostaru nije lako kada se ovakve stvari događaju.

"Ovakve stvari nas još više učvršćuju da ostanemo ovdje, na svojoj zemlji i da budemo stub podrške jedni drugima. Kao što smo mi podrška jedni drugima ovd‌je, ova posjeta pokazuje da se institucije iz Srpske u kontinuitetu zalažu i pomažu da Srbi u Mostaru i Federaciji pokušaju da se vrate normalnom životu, ostanu i zadrže svoje viševjekovna ognjišta", rekao je Milivojević.

On je naglasio da je zahvaljujući Srpskoj i Srbiji život u Mostaru postao podnošljiviji jer su najznačajniji infrastrukturni projekti i podsticaji došli iz Srpske i Srbije.

"I ova posjeta će nas osnažiti bez obzira što su ova djela iza nas i što nije nađen počinilac. Da se nađu počinioci, to bi bila opomena za one koji planiraju tako nešto ili protiv Srba ili nekog drugog", rekao je Milivojević.

Drago Rupar je zahvalio Košarcu i svim zvaničnima koji su ga posjetili i podržali.

Rupar je rekao da je kod njega dolazila policija, da su ga ispitivali, ali da ne može sa sigurnošću reći ko mu je ovo uradio.

"Preplašen nisam. Nikada se nikoga nisam plašio. Dobar sam sa svakim. Ranije su me jednom napadali, ali više nikada", rekao je Rupar.

Dragi Ruparu je 14. juna zapaljen automobil ispred porodične kuće u mostarskom naselju Hodbina.

Policija je potvrdila da je riječ o podmetnutom požaru i da se vodi istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana