Košarac: Politiku u zajedničkim institucijama sprovodićemo onako kako je definisana u Srpskoj

Srna
Košarac: Politiku u zajedničkim institucijama sprovodićemo onako kako je definisana u Srpskoj

ISTOČNO SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je lojalnost Republici Srpskoj jedinstven stav svih predstavnika Srpske zaposlenih u Savjetu ministara i agencijama, te da su svi spremni da napuste rad u zajedničkim institucijama ukoliko budu nastavljene provokacije Kristijana Šmita.

Košarac je istakao da je neupitna podrška politici Republike Srpske, te da su zaposleni u zajedničkim institucijama koji dolaze iz Republike Srpske iskazali podršku institucijama Srpske.

-Sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika svi su okvalifikovali kao politički - izjavio je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu nakon sastanka predstavnika Republike Srpske koji rade u zajedničkim institucijama.

Smatra da je uzrok svih problema u BiH Šmit, koji je nelegalno izabran.

Košarac je rekao da je zaključak današnjeg sastanka da se slijedi politika Republike Srpske, te da se politika u zajedničkim institucijama sprovodi onako kako je definisana u Srpskoj.

-Danas je iskazan stav da su svi opredijeljeni očuvanju ustavnih pozicija Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma. Jasno smo rekli da je Šmit nelegalno izabran i da je stranac koji unosi previše problema u BiH - rekao je Košarac i dodao da Šmit napada i provocira Republiku Srpsku.

Poručio je da se Šmit "grdno prevario" ako misli da je postigao neki rezultat, jer Srpska afirmiše svoje demokratske kapacitete u odbrani Republike Srpske.

Košarac je istakao da je danas zajednički konstatovano da je sudski postupak protiv Dodika politički i neosnovan, te da su Sud i Tužilaštvo BiH destabilišući faktor u BiH.

-Napadi na Dodika, Republiku Srpsku i njene institucije samo nas dodatno motivišu i mobilišu da zajedno radimo. Vidimo mi kakve su tendencije jednog dijela međunarodne zajednice, američkog ambasadora, nekih drugih ambasadora, nekih političkih struktura u FBiH, pa i nekih u Republici Srpskoj - poručio je Košarac.

On je pohvalio postupak političkih partija iz Republike Srpske koje su danas odbile da se u Banjaluci sastanu sa Šmitom.

Košarac je rekao da je ponašanjem Šmita crvena linije pređena, te da je vidljivo da se modelira BiH kojoj Dejtonski sporazum nije osnova.

-Ovo što Šmit pokušava pokazuje da BiH ne funkcioniše u skladu sa Dejtonom. Mi smo potpuno za primjenu Dejtonskog sporazuma - rekao je Košarac.

Podvukao je da su zaposleni u zajedničkim institucijama, ukoliko Šmit nastavi da se ponaša na način da se predstavlja kao visoki predstavnik, da nemeće zakone, da pokušava oduzeti imovinu Srpskoj i ukoliko nastavi sa napadima na institucije Republike Srpske, spremni da napuste zajedničke institucije.

-To potvrđuje da imamo kapital, da su ti ljudi potpuno lojalni Republici Srspkoj, njenim institucijama i da su potpuno spremni da afirmišu politiku Republike Srpske, ali na način da te politke ne ugrožavaju ni Bošnjake niti Hrvate u BiH - zaključio je Košarac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana