Košarac: Policija Srpske na kredibilan način štiti građane

Srna
Košarac: Policija Srpske na kredibilan način štiti građane

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pohvalio je napore i angažman policije Republike Srpske u rješavanju terorističkog incidenta u selu Zovi Do kod Nevesinja, gd‌je su pokazali da na kredibilan način štite imovinu i živote svih građana Republike Srpske.

"Vidljivo je da postoje političke radikalne strukture i neki stranci koji su prisutni u BiH koji pokušavaju da budu vidljivi kao remetilački faktor. Iz Republike Srpske takvih poruka nema. Naše poruke su poruke mira, stabilnosti, dijaloga i potpune implementacije ustava", rekao je Košarac novinarima na Palama.

On je naglasio da u glavama mnogih ima nekih mentalnih zastoja koji se odnose na radikalizaciju i probleme u samoj BiH, što, kako je ocijenio, ne dolazi iz Srpske.

Košarac je istakao da ga raduje činjenica da je policija Republike Srpske pokazala da je spremna, organizovana i jaka da štiti interese i bezbjednost svakog građanina bez obzira da li je neko Srbin, Bošnjak ili drugi, te da u skladu sa Ustavom obavlja svoje dužnosti.

On je rekao da bezbjednost u BiH treba da bude nulti prioritet, te da je više godina iz Srpske ukazano na činjenicu da postoje određeni bezbjednosni izazovi.

"Sjetimo se vremena druge strukture koja je upravljala Obavještajno-bezbjednosnom agencijom /OBA/ BiH gd‌je su skrivani određeni obavještajni podaci, a institucije Republike Srpske su uporno upozoravale na bezbjednosne izazove u BiH. Nemamo potrebu uljepšavati neko stanje nego želimo na adekvatan način da upozorimo na bezbjednosne izazove koji su prouzrokavani radikalnim stavovima dominantnih struktura iz Federacije BiH i grupacije koju podržavaju", istakao je Košarac.

On je podsjetio da je više puta ukazivano na migrantsku krizu i kretanje migranata.

"Nismo naivni da ne kažemo da u političkom Sarajevu postoje takve strukture i dimenzije koje su okupljene oko radikalne strukture", rekao je Košarac i poručio da nadležne institucije na nivou BiH moraju adekvatno da rade svoj dio posla.

Policiji je juče u 16.40 časova prijavljeno da je nepoznato lice aktiviralo ručnu bombu prema mještanima nevesinjskog sela Zovi Do, te je odmah izašla na lice mjesta gd‌je su evakuisali mještane i opkolili kuću u kojoj se nalazilo ovo lice.

Riječ je o osobi koja se koristila engleskim i francuskim jezikom i nije željela pregovarati sa policijom, već je u više navrata ispaljivala hice prema policiji.

Sinoć oko 23.00 časa lice je likvidirano nakon što je otvorilo vrata napuštene kuće i sa puškom krenulo ka policiji uz povike "Alahu ekber".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana