Košarac: PIK - samoproglašena institucija!

Agencije
Košarac: PIK - samoproglašena institucija!

BANjALUKA - Savjet za sprovođenja mira u BiH (PIK) nije dejtonska, već samoproglašena institucija koja je u funkciji realizacije projektovanog antidejtonskog i antisrpskog koncepta BiH, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je ocijenio da je paradoksalno da ta samoorganizovana grupa zapadnih ambasadora komentariše zakone koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

"S kojim pravom to rade? Po kojem osnovu se strane diplomate miješaju u unutrašnja pitanja ove zemlje?!", upitao je Košarac.

On je na "Instagramu" napisao da njihove optužbe da Srpska uzurpira nadležnosti institucija na nivou BiH i da stvara paralelni zakonski okvir, predstavljaju nosens i školski primjer licemjerstva i dvostrukih aršina kolektivnog zapada.

"Upravno su oni kreatori i promoteri paradejtonskog i paraustavnog sistema, koji od BiH pravi `Frankenštajna` međunarodne zajednice", naveo je Košarac.

On je rekao da je BiH žrtva katastrofalnog eksperimentisanja i iživljavanja frustriranih zapadnih ambasadora, koji na ovom prostoru "bildaju" svoje karijere i krajnje licemjerno pričaju o tobože potrebi da "zaštite suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter ove zemlje".

"Da im je to zaista cilj i istinsko opred‌jeljenje, prestali bi da se miješaju u unutrašnja pitanja ove zemlje, uskratili podršku nelegitimnom Šmitu, zatvorili OHR i podržali odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH", rekao je Košarac.

Umjesto toga, prema njegovim riječima, kontinuirano se trude da spriječe unutrašnji dogovor i sasijeku sve što pokušavaju domaći politički akteri.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a BiH navode da se nedavnim objavljivanjem Izbornog zakona Republike Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u "Službenom glasniku Republike Srpske" nastoje uzurpirati nadležnosti Centralne izborne komisije BiH i stvoriti paralelni zakonski okviri. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana