Košarac: Parlament Srpske na ustavan način odgovorio na antidejtonske odluke Ustavnog suda

Srna
Košarac: Parlament Srpske na ustavan način odgovorio na antidejtonske odluke Ustavnog suda

SARAJEVO- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je Narodna skupština Republike Srpske na ustavan način odgovorila na antiustavne i antidejtonske odluke Ustavnog suda BiH.

"Narodna skupština Srpske je mjesto odlučivanja, gdje legitimno izabrani narodni poslanici donose odluke, štiteći interes Republike Srpske i srpskog naroda. Odluke Narodne skupštine su najbolji odgovor na brutalne nastaje Ustavnog suda BiH na ustavni poredak", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH postao je politički instrument u rukama određenih federalnih struktura pod patronatom dijela zapadnih ambasada.

"Činjenica da su iz sistema odlučivanja izbacili srpske sudije opasna je praksa koja podsjeća na '90-e godine i početak ratnih sukoba, kada su muslimani i Hrvati preglasali Srbe", upozorio je Košarac.

On je rekao da se Ustavni sud BiH mora vratiti u okvire svoje nadležnosti i prestatiti sa opasnim pokušajima stvaranja nove ustavne prakse.

"Strane sudije su rak-rana Ustavnog suda BiH, jer postupaju po političkom diktatu, a ne po slovu Ustava. Oni zajedno sa bošnjačkim sudijama donose odluke koje su u pravilu na štetu Republike Srpske", rekao je Košarac.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da stranci odu iz institucija u BiH i da se zatvori OHR.

"To su prioritetni uslovi da ova zemlja izađe iz ralja stranog protektorata i da građani odlučuju od njenoj sudbini. Nama nisu potrebni različiti strani mešetari, već povratak na izvorni Dejton i dogovor tri konstitutivna naroda", naveo je Košarac.

On je istakao da je potpuni paradoks optuživati demokratski izabrano rukovodstvo Srpske i njene institucije za neustavno dijelovanje, a da se pri tome daje legitimitet stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, ili još gore - strancu koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

"To je nonsens i velika prijetnja za postojanje bilo kakve perspektive BiH. Bilo bi dobro da to konačno shvate oni kojima su puna usta zaštite BiH - povratak na izvorni Dejton i striktno poštovanje ustavnih nadležnosti jedini je mogući način", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana