Košarac: Odlazak privrednika iz FBiH u Dohu separatistički pristup

Srna
Košarac: Odlazak privrednika iz FBiH u Dohu separatistički pristup

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je da ne osporava pravo nijednom udruženju privrednika da unapređuje svoje poslovne aktivnosti ostvarivanjem kontakata širom svijeta, ali da insistira na tome da se u ime BiH može govoriti isključivo uz ravnopravnu zastupljenost privrednika iz Srpske, FBiH i Brčko Distrikta, odnosno uz poštovanje ustavnog uređenja ove zemlje.

"Dakle, grupa privrednika iz FBiH, okupljena u Udruženju 'Pozitiva', koja se u Dohi sastala sa predstavnicima Katarske privredne komore, nije reprezentativna grupa privrednika iz BiH, niti može govoriti u to ime", naglasio je Košarac.

On je objavio na "Instagramu" da u BiH postoji komorski sistem, koji uključuje privredne komore Srpske i FBiH, Brčko Distrikta i Spoljnotrgovinsku komoru BiH.

"Ako želimo da razvijamo ekonomske odnose sa drugim zemljama svijeta, unapređujemo spoljnotrgovinsko poslovanje, privlačimo nove investicije i slično, jedino logično i ispravno je da u tome budu uključeni i potpuno vidljivi privrednici iz Republike Srpske, FBiH i Brčko Distrikta, a ne odabrana ekipa iz nekog poluprivatnog udruženja", ukazao je Košarac.

U ime BiH i u ime privrede BiH, naglasio je Košarac, može se govoriti isključivo u slučaju poštovanja ustavnog uređenja ove zemlje. "Jednostran pristup, u kojem sastancima prisustvuju samo pojedini privrednici iz FBiH za svaku je osudu i dugoročno ne donosi ništa dobro ovoj zemlji", konstatovao je Košarac.

On je dodao da je dodatno problematično ako se sve ovo dešava uz prećutnu saglasnost ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića, koji takođe boravi u Dohi.

Košarac je naglasio da je kontraproduktivno zaobilaziti Republiku Srpsku, te da je to separatistički pristup i nedopustivo je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara zastupa interese i politiku jednog dijela BiH.

"Ne želim nikome da držim lekcije, ali naglašavam da sam od prvog ministarskog mandata uveo praksu da nijednu odluku Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ne donosi bez mišljenja i saglasnosti nadležnih entitetskih institucija, kao i da uvijek prilikom poslovnih sastanaka u zemlji i inostranstvu o privrednim temama, uputim poziv predstavnicima privrednih komora Srpske, FBiH i Spoljnotrgovinske komore BiH, da budu dio delegacije koju predvodim", ukazao je Košarac komentarišući posjetu Dohi pojedinih privrednika iz FBiH, koje je predvodio predsjednik Udruženja privrednika "Pozitiv" iz tog entiteta Nahid Hasanbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana