Košarac: Nema odustajanja od borbe protiv odlagališta na Trgovskoj gori

Srna
Košarac: Nema odustajanja od borbe protiv odlagališta na Trgovskoj gori

ZVORNIK - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je da BiH neće odustati od borbe protiv izgradnje nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori i tražiće angažman i međunarodne pravne kancelarije, budući da Hrvatska perfidno sprovodi dalje aktivnosti u skladu sa ESPO konvencijom.

- Priča oko Trgovske gore nije završena i borba je u toku. Nećemo odustati od borbe. Cijenimo da su argumenti na našoj strani. Pravni i ekspertski tim rade u punom kapacitetu, pozivamo i druge da im daju doprinos. Naše procjene govore o tome da ćemo na međunarodnom planu tražiti podršku - izjavio je Košarac danas novinarima u Zvorniku.

Košarac je naglasio da BiH već ima podršku Slovenije, Mađarske i Srbije, te da je u toku rad na tome da još nekoliko zemalja EU daju podršku.

- Mi nećemo odustati jer smatramo da nam je primarno da zaštitimo zdravlje ljudi i prirodne ljepote Republike Srpske i Federacije BiH u tom kraju. Mislim da predstoji još mnogo napora kako bismo došlo do nama željenih rezultata, a to je da na lokalitetu „Čerkezovac“ na Trgovskoj gori ne bude izgrađeno odlagalište - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Slovenija nudi svoje kapacitete, te u tom kontekstu EU treba da se referira.

- Nismo zadovoljni odnosom (šefa Delegacije EU u BiH Johana) Satlera, koji ima potpuno indolentan odnos na naše zahtjeve da to pitanje bude tretirano kroz Delegaciju. O tome sam razgovarao sa zvaničnicima u Briselu i siguran sam da postoji ozbiljna energija u ljudima koji su u ovom poslu i koji će raditi argumentovano i činjenično da ta pitanja tretiramo onako kako to kažu naši stručnjaci - rekao je Košarac.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana