Košarac: Neće biti sprovedene aktivnosti koje slabe nadležnost entiteta

SRNA
Košarac: Neće biti sprovedene aktivnosti koje slabe nadležnost entiteta

BANjALUKA - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da ovo ministarstvo neće predlagati bilo kakav zakon ili odluku iz oblasti energetike ako za to ne postoji dogovor Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

"Čujem od nekih da je usaglašena neka vrsta državnog zakona, što nije tačno. Nisu bile nikakve aktivnosti u tom smislu, niti će se zakon donositi bez saglasnosti Srpske i FBiH", rekao je Košarac novinarima u Banjaluci nakon neformalnog sastanka Ministarskog savjeta Energetske zajednice, čije je predsjedavanje preuzela BiH.

On je istakao da je cilj očuvanje energetskog suvereniteta Srpske i FBiH i sprovođenje određene politike preuzete na osnovu međunarodnih sporazuma.

"Napominjem da nijednu aktivnost nećemo sprovesti ako će to slabiti nadležnosti Srpske i FBiH", rekao je Košarac.

On je naveo da je naglašena potreba zagovaranja procesa dekarbonizacije koji će biti spor i bolan i za šta neophodno obezbijediti dodatna sredstva.

Košarac očekuje da će FBiH konsolidovati svoje politike, te da će pratiti kredibilne politike iz oblasti energetike u Srpskoj.

Osim toga, Košarac očekuje da će aktivnosti preuzete iz ugovora i sporazuma na nivou BiH biti sprovedene tako da će kretanje biti isključivo uz saglasnost entitetskih struktura s obzirom da je energetika Ustavom definisana kao nadležnost Republike Srpske i FBiH.

Direktor Sekreterijata Energetske zajednice Artur Lorkovski rekao je da je EU najveće i najlikvidnije tržište električne energije, te je pozvao zemlje regiona da pristupe jedinstvenom evropskom tržištu.

"To bi zemljama regiona, kompanijama i domaćinstvima donijelo dosta profita i koristi", rekao je Lorkovski.

On je istakao da bi se na taj način smanjili troškovi energetske tranzicije kroz koju svi prolaze, što podrazumijeva smanjenje korištenja uglja i fosilnih goriva, te veće korištenje obnovljivih izvora energije.

Direktor za međunarodne poslove i finansiranje klimatskih akcija Generalnog direktorata Evropske komisije Diana Akončia rekla je da je na današnjem sastanku definisano mnogo stvari koje treba uraditi u narednom periodu.

Ona je ocijenila da su nacionalni energetski planovi moćno sredstvo u rukama zemlja za privlačenje investicija.

"Znamo da je BiH učinila napredak u tom smislu i ovdje smo da podržimo i druge zemlje da u tom smislu djeluju i postignu napredak", rekla je Akončia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana