Košarac najavio dolazak pred Sud BiH

Srna
Foto: Kliks

Republika Srpska će nastaviti da brani svoju ustavnu poziciju i izbornu volju svojih građana, uprkos silnim pritiscima kojima je svakodnevno izložena, istakao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

"I danas ćemo biti u Sudu BiH i još jednom pokazati da predsjednik (Republike Srpske) Milorad Dodik nije sam u klasičnom političkom progonu i tom suludom procesu koji se protiv njega vodi u neustavnoj instituciji. Zajednički, saborno i složno, kao i do sada, nastavićemo da podržavamo našom voljom izabranog predsjednika Srpske. Stojimo iza politika Milorada Dodika! Ne sudi se samo lično njemu, već svima nama. Sudi se Srpskoj!", naglasio je Košarac.

On je ponovio da će se presuditi BiH, jedinoj koloniji na evropskom tlu u 21. vijeku.

"Presudiće se zemlji u kojoj američka administrancija želi da kroji pravila, uz prećutnu saglasnost EU. Presudiće se zemlji u kojoj američki ambasador Majkl Marfi i nelegitimni /Kristijan/ Šmit ruše svaki mogući dogovor domaćih političkih lidera, u želji da od njih naprave političke pokusne kuniće. Dijelom u tome uspijevaju, zahvaljujući poniznom odnosu bošnjačkog političkog faktora", naveo je Košarac.

On je naglasio da Sarajevo vjeruje da će im stranci napraviti unitarnu državu u kojoj će Bošnjaci biti dominantni, ističući da je to istorijska zabluda.

"Ili će BiH biti dejtonska i ustavna ili neće postojati. To je jedina istina, ma koliko se američka administracija svakodnevnim pritiscima i političkim progonima rukovodstva Srpske, trudila da dokaže suprotno", rekao je Košarac.

On je poručio da Srpska ostaje opredijeljena za saradnju i dogovor domaćih političkih aktera, bez uticaja stranaca na unutrašnje političke procese.

"Jasno nam je da suverena politika predsjednika Dodika i rukovodstva Srpske, te dosljedan stav da sva rješenja moraju biti plod dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda predstavlja trn u oku međunarodnog faktora. Takva politika dijametralno je suprotna težnjama dijela zapadnih zemalja, koji se predstavljaju kao tobože prijatelji BiH", objavio je Košarac na "Instragramu".

Ako im je istinski stalo do ove zemlje, poručio je Košarac, konačno treba da shvate da je bez unutrašnjeg dogovora svaka perspektiva BiH upitna i krajnje neizvjesna.

Proteklog petka, predsjednik Srpske Milorad Dodik je komentarisao suđenje i dolazak na Sud BiH zbog najavljenih protesta.

- Otići ću u Sud BiH i pozivam naše ljude i moje saradnike da ostanu kod kuće. Ono što je do sada bilo jeste da su se ljudi sami okupljali kako bi me podržali – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Pročitajte i:

Dodik: Tražiću da mi se sudi u kafani

Novi pretres: Dodik ide u Sud BiH, pristalice Sanina Muse najavile okupljanje

Čubrilović: Ne treba se osvrtati na nametnuta rješenja sa strane

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana