Košarac: Krišto nije imala saglasnost da u Dubrovniku potpiše deklaraciju

Srna
Košarac: Krišto nije imala saglasnost da u Dubrovniku potpiše deklaraciju

SARAJEVO - Savjet ministara nije razmatrao niti dao saglasnost za potpisivanje deklaracije u Dubrovniku na koju je potpis stavila predsjedavajuća Borjana Krišto, niti za to ima saglasnost Predsjedništva BiH, izjavio je Srni zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

-Bićemo primorani da podnesemo određene prijave protiv Borjane Krišto, jer je nedopustivo, licemjerno i nekorektno da izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima o kojima konsenzus u BiH ne postoji -rekao je Košarac.

Košarac je istakao da je Krištova možda mogla u lično ime istupati u Dubrovniku u vezi sa ukrajinskim sukobim, ali je nedopustivo da u ime BiH govori o "ruskoj agresiji".

Prema njegovim riječima, to nije stav Republike Srpske niti njenih predstavnika na zajedničkom nivou.

-Samim tim, to nije zvaničan stav BiH. Borjana Krišto ne govori, niti može govoriti u ime nas iz Republike Srpske - rekao je Košarac

Objasnio je da je Krištova predsjedavajuća koja ne može potpisati ništa bez saglasnosti Savjeta ministara, pogotovo ne bez saglasnosti Predsjedništva BiH u čijoj je ustavnoj nadležnosti vođenje spoljne politike.

Košarac je ocijenio da se Krištova ponovo odlučila na jednostran pristup, samovolju i nekorektno političko ponašanje, izigravajući premijera nepostojeće vlade BiH.

-Ona to nije. BiH nema vladu, već Savjet ministara BiH koji se sastavlja od ministara iz Srpske i FBiH i predstavlja pomoćni organ Predsjedništva BiH – naglasio je on.

Košarac je napomenuo da je stav Srpske o dešavanjima u Ukrajini poznat i da je neprihvatljiva konstatacija o "ruskoj agresiji".

Potpisnici Deklaracije trećeg Samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", održanog u Dubrovniku, istakli su podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a potvrđena je i nepokolebljiva posvećenost pružanju kontinuirane višestrane podrške toj zemlji.

Potpisnici su osudili, kako je navedeno, neopravdanu i protivzakonitu rusku agresiju na Ukrajinu, kao flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN i veliku prijetnju miru i bezbjednosti Evrope i svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana