Košarac: Jedinstvo Srpske odgovor na suđenje Dodiku i Lukiću

SRNA
Košarac: Jedinstvo Srpske odgovor na suđenje Dodiku i Lukiću

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da suđenje u Sudu BiH predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita predstavlja klasičnu farsu, na šta Republika Srpska odgovara jedinstvom.

"Ovo je klasična farsa, pratimo suđenje i vidimo na koji način se ponašaju Tužilaštvo i Sud. Sam broj ročišta u predizbornoj kampanji govori da pokušavaju da onemoguće Dodika u vršenju njegovih dužnosti", rekao je Košarac.

On je istakao da je narod Republike Srpske uz Dodika i institucije Srpske, te da je odgovor na te perfidnosti - jedinstvo, snaga, ljubav prema Srpskoj i podrška onome što Dodik radi.

"Činjenica je da se vodi politički montiran proces legitimno izabranom predsjedniku Srpske", rekao je Košarac i dodao da je očigledno riječ o potrebi određenih međunarodnih i struktura iz Sarajeva usmjerenih protiv Republike Srpske i njenih institucija, ali i lično protiv Dodika, koji je prepoznat kao čuvar Srpske.

Košarac je naglasio da je riječ o montiranom političkom procesu protiv Dodika koji je postupao u skladu sa Ustavom BiH nasuprot nelegalnom Šmitu, koji nameće zakon i naređuje svima da se tome povinuju, što nema nigdje u svijetu.

Navodeći da podršku međunarodnim faktorima u takvoj borbi protiv Srpske daje i jedna struktura unutar BiH, Košarac je rekao da je na Dodikovoj odbrani da u nametnutom Sudu jasno kaže da Srpska poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav, te da ne podržava kolonizatorske politike Šmita i američkog ambasadora Majkla Marfija.

"Želimo da afirmišemo politiku institucija Republike Srpske u demokratskom kapacitetu u skladu sa Ustavom, bez stranaca. Naša ponuda političarima iz Sarajeva je da sjednemo i dogovaramo se, da rješenja budu zasnovana na dogovoru legitimno izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta, bez stranaca", rekao je Košarac za RTRS.

On je konstatovao da postoji poltronski odnos bošnjačkih struktura prema strancima kako bi stigli do cilja, a to je centralizovana BiH.

"Ona neće biti centralizovana, ona je sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH, to treba da shvate", poručio je Košarac.

On je zahvalio svima koji danima dolaze pred Sud BiH da bi u ime naroda Srpske dali podršku njenom predsjedniku i institucijama u očuvanju Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana