Košarac: Građani Slovenije, Poljske i Rumunije mogu da glasaju u svojim zemljama

SRNA
Košarac: Građani Slovenije, Poljske i Rumunije mogu da glasaju u svojim zemljama

ISTOČNO SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da niko u BiH ne brani građanima Slovenije, Poljske i Rumunije da glasaju na izborima za Evropski parlament 9. juna i da oni imaju dovoljno vremena da do tada odu u svoje matične zemlje i tamo glasaju.

Košarac je naveo da su se Slovenija, Poljska i Rumunija, koje su danas zabrinute onemogućavanjem njihovih građana da u BiH glasaju na izborima za Evropski parlament, bile kosponzori rezolucije o Srebrenici i potpuno se neargumentovano svrstale samo na jednu stranu.

"Njihova politika je bila satanizacija srpskog naroda. O čemu ovdje pričamo? Niko ne brani građanima da glasaju, imaju dovoljno vremena da odu u svoje matične zemlje i to učine", rekao je Košarac novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je upitao zašto tada ti ambasadori koji sada pozivaju na razgovore nisu snagom argumenata i kredibilnih činjenica predočili svojim šefovima diplomatija, premijerima i predsjednicima činjenično stanje u samoj BiH?

"Zašto tada nisu razmišljali o tome da bez ikakvih argumenata žele da satanizuju jedan narod? Naša uloga iz Republike Srpske u zajedničkim organima je da štitimo interese Srpske i našeg naroda i damo doprinos svim politikama predsjednika Milorada Dodika i zvaničnika Republike Srpske u odbrani ineteresa Srpske", rekao je Košarac.

On je ukazao na jednostrano "upozorenje" ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića da će građanima zemljama koje su prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN bile protiv, uzdržane ili nisu glasale za rezolucije o Srebrenici, biti onemogućeno da glasaju u BiH.

"Na osnovu čega je Konaković pisao protestne note tim zemljama? Čiju on politiku provodi? Odjednom su svi zabrinuti. Mi ćemo fundamentalno ostati na fonu politke Republike Srpske i Srbije", rekao je Košarac.

On je naveo da su politički predstavnici Republike Srpske upozoravili predstavnike zemalja koje su forsirale rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN da će to dovesti do poremećaja u političkim odnosima kako u BiH, tako i u regionu.

Košarac je ponovio da je rezolucija o Srebrenici bila jednostran akt bošnjačkih struktura potpomognut nekim zemljama, prije svega Njemačkom i SAD.

"Bilo je jasno izraženo da poslije usvajanja rezolucije politička kretanja u BiH neće ići onim tempom zbog stava bošnjačke političke strukture da ignoriše stavove iz Republike Srpske, srpskog naroda i drugih naroda u BiH", rekao je Košarac.

On je naveo da sam ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji govori o fijasku takve bošnjačke politike.

"Način glasanja i broj glasova onih koji su bili protiv i uzdržani ili nisu htjeli da glasaju govori o manifestaciji diplomatske pobjede predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika da istinom i argumentima ukažu na vrlo perfidnu poltičku aktivnost zapadnih zemalja i bošnjačke političke struktura koja uporno ignoriše stavove Srpske i srpskog naroda", rekao je Košarac.

On je dodao da se danas vidi da u Sarajevu nema euforije s obzirom da su svjesni poraza diplomatske politike bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića, ambasadora BiH pri UN Zlataka Lagumdžije, ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića i nekih drugih.

Košarac je ponovio da je rezolucija o Srebrenici bila potpuno nepotrebna i da je kontaminirala politički prostor.

Kadar iz Republike Srpske u Savjetu ministara glasao je prekjuče protiv da državljanima Slovenije, Poljske i Rumunije koji borave u BiH bude odobreno da 9. juna glasaju u ambasadama ovih zemalja na izborima za Evropski parlament, jer su ove zemlje glasale za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Oni nisu podržali prijedlog Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara da ovaj savjet prihvati diplomatske note ambasada Slovenije, Poljske i Rumunije i da saglasnost za organizovanje glasanja državljana ovih zemalja koji borave u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana