Konzervativci poslije 14 godina odlaze sa vlasti u Velikoj Britaniji

GS
Foto: Agencije

Britanci su glasali. Vimbldon i izbori ne idu zajedno, bar ne za Torijevce. Prve preliminarne procjene nakon zatvaranja birališta u Velikoj Britaniji pokazuju da je Laburistička partija odnijela neprikosnovenu pobjedu nad Konzervativcima.

Konzervativna stranka odlazi sa vlasti poslije 14 godina, pokazuju preliminarne procjene rezultata sa opštih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu održanih u četvrtak.

Izlazne ankete objavljene odmah nakon zatvaranja birališta pokazuju da je najviše glasova osvojila partija Laburista sa 410 mjesta u Donjem domu, što bi za stranku predstavljalo ogroman dobitak od preko 200 mjesta. Predviđa se da konzervativci zadržavaju samo 131 mjesto, što je gubitak od više od 200 mjesta.

14 godina vladavine konzervativaca obilježila su politička i ekonomska previranja, i čak pet konzervativnih premijera koji su samo u posljednjih osam godina boravili u čuvenom Dauning strit 10.

Ko je Kir Starmer, budući premijer

Starmera su članovi stranke izabrali da predvodi laburiste 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpjela svoj najgori poraz na opštim izborima u posljednjih 85 godina. Odmah je proglasio za svoju misiju da stranku ponovo učini "izbornom", prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana