„Kontrast studio”: Film „Heroji Halijarda“ prikazao činjenice, halabuka se digla zbog politike

Žarko Marković
„Kontrast studio”: Film „Heroji Halijarda“ prikazao činjenice, halabuka se digla zbog politike

BANjALUKA, SARAJEVO – Halabuka koja se podigla oko prikazivanja trejlera „Heroja Halijarda“ na Sarajevu film festivalu (SFF) nema nikakve veze ni sa filmom ni sa umjetnošću. Ovo je manipulacija filmskog stvaralaštva i umetnosti u svrhu dnevno-političkih odnosa.

Rekli su to za „Glas Srpske“ iz produkcijske kuće “Kontrast studio” koja stoji iza ovog projekta.

Prikazivanje trejlera za film “Heroji Halijarda” srpskog režisera Radoša Bajića na Sarajevo film festivalu u utorak naveče bilo je okidač za novi talas histerije u glavnom gradu BiH koja odiše kako antisrpskim notama, tako i novim dokazima o stalnoj potrebi tamošnje političke elite da se bavi revizijom istorije i prošlost tumači na iskrivljen način.

U “Kontrast studiju” naglašavaju da na SFF-u nije prikazan cijeli film, čija je premijera najavljena tek za oktobar, već samo trejler, u okviru promocije ostvarenja čiji je sponzor “Telekom Srbija”.

- Film “Heroji Halijarda” niti učestvuje na SFF-u, niti je prikazan u zvaničnom programu ili bilo kom pratećem. Prikazan je samo trejler od dva i po minuta. Inače, reč je projektu koji govori o jednom od najvećih podviga u eri ratovanja na ovim prostorima. To je film o istorijskom događaju koji se odvio u završnici Drugog svetskog rata - o najvećoj pojedinačnoj akciji spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, koja je nosila kodni naziv “Operacija Halijard”. Taj podvig je izveo srpski narod koji je bio organizovan od strane Jugoslovenske vojske u otadžbini, dakle, regularne vojske Kraljevine Jugoslavije, koju su tada SAD i saveznici podržavali, o čemu postoje istorijska svedočenja, a uz podršku Odeljenja za specijalne operacija pri vojsci SAD. I danas svake godine srpska Vlada i američka ambasada veoma svečano obeležavaju godišnjicu ovog istorijskog događaja - kažu iz ove produkcijske kuće i dodaju da je u sklopu promocije predstavljeno nekoliko serija i filmova i da nikome nije bila namjera da na bilo koji način ugrozi “dobar glas i integritet SFF-a”.

Žbanić: Prezentacije na SFF-u su kao vijesti,

nije urednik kriv što postoje četnici

“Operacija Halijard” naziv je poduhvata koji su pred kraj Drugog svjetskog rata organizovali pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini čiji je komandant bio Draža Mihailović. Tokom 1944. godine sa područja Srbije i BiH je, zahvaljujući “Dražinim četnicima” spaseno nekoliko stotina uglavnom američkih pilota čije su letjelice oborene u ratnim dejstvima. Radoš Bajić, poznat po serijama “Selo gori, a baba se češlja” i “Ravna gora” odlučio je prije nekoliko godina da o tom podvigu snimi film u kojem igraju neka od najvažnijih imena srpske glumačke scene.

- U tim i takvim uslovima srpski narod je pokazao svoju humanost, čovekoljublje, dobročinstvo i herojstvo. Naš projekat zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo, već je priča duboko lična i data je iz vizure jedne srpske porodice kroz čiju se sudbinu prelamaju ključni događaji tog vremena - kazao je nedavno Bajić.

Za zasluge u ovoj operaciji SAD su posthumno odlikovale Dražu Mihailovića, što je argument zagovornika teze da je JVuO tokom Drugog svjetskog rata bi­o na strani saveznika, a ne kvislišnka formacija. Istovremeno, prenebregava se činjenica da je i sam Mihailović rehabilitovan u Srbiji 2015. godine, čime je na njegovu istorijsku ulogu bačeno potpuno novo svjetlo.

Bura zbog „Halijarda“ na SFF-u:

Spasavanje Amerikanaca

za Sarajevo „četnička propaganda“

U Sarajevu, pak, kažu da je nedopustivo da u “gradu heroju”, koji je u periodu 1992 - 1995. stradao od “iste ideologije koja je promovisana u filmu”, bude prikazano bilo šta što ima veze sa četnicima.

Stav o događajima na SFF-u “Glas” je potražio i od predstavnika američke ambasade u BiH, ali  još nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana