Konstitutivna sjednica NSRS: Cvijanovićeva i Dodik položili zakletve

Vedrana Kulaga Simić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Konstitutivna sjednica novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske počela je u Banjaluci, a svečanu zakletvu prvi su položili narodni poslanici.

16.02 - Milorad Dodik, novoizabrani predsjednik Republike Srpske položio je zakletvu u republičkom parlamentu. Takođe, isto su učini i novoizabrani potpredsjednici Srpske Ćamil Duraković i Davor Pranjić.



15.54- Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović položila je zakletvu u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Cvijanovićeva se obavezala da će braniti i zastupati interesa naroda Republike Srpske te časno se držati Ustava.

- Ovo je veliki dan za Srpsku koja je ponovo prva počela sa formiranjem vlasti. Srpska je stabilna - rekla je  Cvijanovićeva.

U Predsjedništvu BiH će pratiti stavove Republike.

- Vodićemo računa o interesima Srpske, ne želimo ništa što je tuđe - naglasila je i dodala da ide ispružene ruke u Sarajevu za saradnju.

15.45 -  Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku da parlament Srpske ima četiri potpredsjednika.

Novoizabrani predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da nisu dostavljeni prijedlozi kandidata za potpredsjednike parlamenta Srpske.

Boran Bosančić izabran je za generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srpske.

Za zamjenika generalnog sekretara izabran je Nebojša Zgonjanin.

15.05 - Nenad Stevandić je novi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, a za njega je glasao 51 poslanik, od njih ukupno 81 koliko prisustvuje današnjoj konstitutivnoj sjednici republičkog parlamenta.

13.50 -  Poslanici raspravljaju o izboru predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, a raspravu je obilježila žestoka i na momente neprimjerena diskusija predsjedavajuće Narodne skupštine Nataše Radulović i narodnog poslanika lista „Za pravdu i red“ Nebojše Vukanovića. Do diskusije je došlo kada se Vukanović javio za riječ zbog navodne povrede Poslovnika, a i tokom diskusije ponovio je tvrdnje da „ovaj saziv parlamenta ne predstavlja volju građana već je nastao izbornom krađom“.

-Nemoj mi se ođe obadati! Uzeću ti riječ! Sjedi dolje -" kazala je Radulovićeva, a Vukanović je na to nastavio, ali ovaj put o Nenadu Stevandiću.

-Prije svega morali smo čuti cijelu biografiju Stevandića, koja je vrlo bogata. U kojim sve strankama je bio. Druga stvar, Narodna skupština je najvažnija istitucija, a mi smo došli ovdje samo kao protočni bojler i da glasamo za ono što smo ste vi dogovorili – kazao je Vukanović  i  uputio niz kritika na CIK pa mu je oduzeta riječ.

Poslanik Vukanovićeve liste „Za pravdu i red Đorđe Vučinić“ Radulovićevoj je rekao da nije kompetentna da vodi sjednicu skupštine, na šta mu je ona odgovorila da je mlad i „znam da pokušavaš da se pokažeš, ali biće vremena“.

13.27 - Nastavljeno je zasjedanje.

13.23 - U toku je pauza.

13. 20-  Stranke vladajuće koalicije za predsjednika Narodne skupštine predložile su Nenada Stevandića iz Ujedinjene Srpske.

13.15 - Novoizabrani narodni poslanici položili su svečanu zakletvu.  Time su zvanično stupili na dužnost u najvišem zakonodavnom tijelu u Srpskoj. Poslanici su se obavezali da će poštovati skupštinu, te ustave i zakone Srpske i BiH. Narodna skupština RS broji 83 poslanika.

13.10 – Nastavljeno je zasjedanje. Poslanici su usvojili izvještaj Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika.

12.30 - U Narodnoj skupštini data je pauza od petnaest minuta kako bi Skupštinska komisija za izbor i imenovanja mogla podnijeti izvještaj o izboru narodnih poslanika. Predviđeno je razmatranje i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, nakon čega bi trebalo da poslanici polože svečanu zakletvu.

 

12.28 - Konstituisano je radno predsjedništvo. Izabrana je i Komisija za izbor i imenovanja. Ilija Tamindžija (SNSD) izabran je za predsjednika Komisije za izbor i imenovanje.

12.26 - Sjednici prisustvuju premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, kao i ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević. Prisustvuju i bivši predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, kao i predstavnici Skupštine i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodina.

12.20 - Usvojen je dnevni red od  11 tačaka.

Dnevni red

Tačkom jedan predviđeno je konstituisanje radnog predsjedništva, a potom izbor Komisije za izbor i imenovanje. Tačka tri podrazumijeva razmatranje i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, nakon čega će se pristupiti polaganju svečane zakletve narodnih poslanika.

Poslije toga narodni poslanici biraće predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, a kandidat je lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. Nakon toga glasaće o Prijedlogu odluke o broju potpredsjednikā Narodne skupštine Republike Srpske, a kada ta tačka bude razmotrena uslijediće izbor potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Biće izabran i novi generalni sekretar Skupštine. Kandidat za tu poziciju je funkcioner Demos-a Boran Bosančić.

Kada poslanici završe taj dio posla svečanu zakletvu će položiti srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te i potpredsjednici Republike Srpske Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Pod tačkom 10 trebalo bi da se razmatra pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a pod 11. i posljednjom tačkom predviđeno je pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda  Republike Srpske.

Sjednicom predsjedava najstariji narodni poslanik Nataša Radulović. Konstitutivnom sjednicom Radulovićeva će predsjedavati do izbora novog predsjednika Narodne skupštine.

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini su ranije usvojili prijedlog odluke prema kojem bi Narodna skupština u 11. sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika.

Utvrđen je i broj mjesta u radnim tijelima koja pripadaju pojedinim poslaničkim klubovima, odnosno poslaničkim grupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana