Konferencija u Banjaluci: Pristupanje “Otvorenom Balkanu” donosi benefite za privredu i građane

Srna
Konferencija u Banjaluci: Pristupanje “Otvorenom Balkanu” donosi benefite za privredu i građane

BANjALUKA - Privreda i građani BiH imali bi velike benefite od pristupanja BiH inicijativi “Otvoreni Balkan”, koja podrazumijeva slobodno kretanje kapitala, ljudi, robe i novca, poručeno je danas u Banjaluci sa konferencije o “Otvorenom Balkanu”.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da su već vidljivi benefiti ove inicijative među zemljama članicama, jer su povećale međusobno spoljnotrgovinsko poslovanje za oko 50 odsto.

Podsjetio je da je Vlada Republike Srpske još 2020. godine pokrenula inicijativu da se BiH pridruži “Otvorenom Balkanu”, te da Srpska ne zaobilazi Sarajevo u vezi s tim jer je neophodna saglasnost i političkog Sarajeva.

-Predstavnici EU ovdje više zagovaraju Berlinski proces, ali ne vidim zašto ti procesi ne bi uporedo išli, jer u konačnici svi predstavljaju ono što svi želimo - put ka EU - rekao je Klokić novinarima.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović istakao je da cilj inicijative nije izostavljanje Sarajeva, već međusobno ekonomsko povezivanje na dobrobit građana i BiH i zemalja članica “Otvorenog Balkana”.

-Ovo je trenutak kada Balkan mora da se ekonomski poveže, moramo da ukinemo nepotrebne granične procedure jer samo tako možemo da generišemo nove investicije, povećavamo promet ljudi i roba i podignemo standard stanovništva - poručio je Momirović.

Predsjednik Saveza privrednih komora Sjeverne Makedonije Trajan Angelovski rekao je da su birokratske procedure opterećenje za privredno poslovanje, te konstatovao da je nakon pristupanja ovoj inicijativi između Srbije i Sjeverne Makedonije uveliko olakšan protok i robe i ljudi, ali da ima prostora za dodatno unapređenje.

-Svi želimo u EU, ali prvo moramo raditi sa našim komšijama, a potom i sa zemljama EU - istakao je Angelovski.
Organizator konferencije “Stručnost - za otvoreni Balkan” je Udruženje mladih ekonomista Republike Srpske, a predsjednik ovog udruženja Borislav Mandić očekuje da BiH pristupi ovoj inicijativi, čiji su benefiti očigledni.

Generalni pokrovitelj konferencije je Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske, a prisustvuju joj i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, ministar trgovine i turizma Denis Šulić, ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik, te predstavnici privrednog i društvenog života Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana