Konaković zaigrao po notama Marfija

Veljko Zeljković
Konaković zaigrao po notama Marfija

SARAJEVO - Predstavnici “trojke” pokušavaju minirati ono što je sa predstavnicima HDZ-a i SNSD-a nedavno načelno dogovoreno o izmjenama izbornog zakonodavstva, a što očigledno rade u koordinaciji i po direktivama dijela međunarodne zajednice, a prije svega američke Ambasade u BiH.

Smatraju ovo sagovornici “Glasa Srpske”, navodeći kako postaje više nego simptomatično da kad god se postigne neki dogovor o načinu rješavanja nekih gorućih i spornih političkih tema, bošnjačka strana povuče ručnu, tražeći neke nove ustupke, predlažući neke nove stvari i dodatno uslovljavajući druge dvije strane produžavajući na taj način krizu u nedogled.   

U proteklom periodu vođeni su intenzivni politički razgovori predstavnika vladajućih stranaka na zajedničkom nivou o izmjenama izbornog zakona, ali i drugih stvari o kojima bi se mogao postići konsenzus. U javnost su čak procurjeli i detalji tih razgovora, a lider HDZ-a Dragan Čović je javno obznanio neke detalje te je na papir stavio prijedlog načina izbora članova Predsjedništva BiH na području FBiH, za koji je rekao da podrazumijeva samo promjenu Izbornog zakona, ali ne i Ustava BiH. Tome su se odmah usprotivili iz američke Ambasade u BiH, poručujući kako je predloženi izbor članova Predsjedništva BiH nemoguć bez ustavnih promjena, kojima bi se ispoštovale sve međunarodne presude.

Interesantno, gotovo istu rečenicu juče je ponovio, odnosno saopštio Elmedin Konaković, aktuelni ministar spoljnih poslova, lider Naroda i pravde, stranke koja čini takozvanu “trojku” na federalnom nivou. On je saopštio kako je za 29. januar sazvao sastanak u Parlamentu BiH na koji su pozvane sve stranke radi razgovora o izmjenama Ustava BiH, a čime bi se, kako je istakao, stvorile pretpostavke za izmjene izbornog zakonodavstva.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac smatra da je dogovor SNSD, HDZ-a i “trojke” ozbiljna šansa za evropski put BiH te da svako eventualno napuštanje istog vraća BiH nekoliko koraka unazad. Kako kaže, ako Konaković želi da implementira politiku američkog ambasadora Majkla Marfija to je sigurno korak nazad.

- Njegov poziv trebalo je da bude zasnovan na implementaciji dogovora iz Laktaša - poručio je Košarac, dodajući da američki ambasador ima maligni uticaj u BiH na način da se postavlja kao vrhovni autoritet, a takav autoritet imaju samo institucije Srpske i FBiH, zasnovane na Ustavu.

Reagujući na ovakav razvoj situacije predstavnici SNSD-a u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta BiH naveli su kako smatraju da i ovaj primjer razotkriva “rad na terenu” pojedinih inostranih ambasada u BiH, koje pokušavaju spriječiti svaki konstruktivni dogovor lidera tri vladajuće stranke. Smatraju da poziv Konakovića da se ponovo otvori pitanje mijenjanja Ustava BiH, u kontekstu promjena Izbornog zakona, potvrđuje da je on “klasični poslušnik američkog ambasadora”.

- Očigledno nema iskrene volje, a ni jasne vizije da se BiH demokratski razvija, uz dogovor sve tri strane u BiH. I ovo na najbolji način ilustruje da većina bošnjačkih stranaka ne može bez međunarodnog tutorstva. Sa takvim ponašanjem BiH nema budućnost. Iako je u ranijem periodu bilo dogovoreno da se usvajaju zakoni i sprovedu reforme, o kojima postoji opšti konsenzus, a da se sporne stvari rješavaju u hodu, predstavnici “trojke” to ignorišu, produbljujući političku krizu u BiH. Sve ovo navodi na zaključak da su oni samo Marfijeva produžena ruka, s kojom se želi razgraditi Dejton, a od BiH napraviti kolonija - istakli su iz SNSD-a za “Glas Srpske”.

Nepotrebno zadirati u Ustav

Poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković kaže da je veliko pitanje da li se može doći do konsenzusa i konkretnih rezultata u razgovorima o ustavnim promjenama, o kojima govori Elmedin Konaković. Smatra da kada je riječ o samim izmjenama Izbornog zakona one mogu ići i bez izmjene Ustava BiH.

- Kada je u pitanju implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, u tom slučaju bi bilo potrebno izvršiti izmjene Ustava. Međutim, ukoliko ne možemo doći do dogovora, kada je u pitanju ovaj dio, onda se mogu sprovesti djelimične izmjene Izbornog zakona koje ne zahtijevaju promjene Ustava - kazao je Petković za “Glas Srpske” i dodao da ne bi trebalo prejudicirati samo ustavnost Izbornog zakona jer se još i ne znaju kakva će sve rješenja biti ponuđena u tom zakonskom rješenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana