Konaković: Velika je odgovornost poslati timove u Tursku

Srna
Konaković: Velika je odgovornost poslati timove u Tursku

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković ocijenio je da su vlade Republike Srpske i FBiH preuzele veliku odgovornost jer su samostalno poslale timove pomoći u Tursku, koja je pogođena zemljotresom.

Konaković je rekao da je danas na sjednici Savjet ministara informisan da Ministarstvo bezbjednosti nije dobilo zahtjev za reakciju ni od jednog nivoa vlasti.

-Na ovoj tački smo se najduže zadržali. Dobro je da je bilo ko iz BiH otišao na mjesto gdje se sve to događa - rekao je Konaković novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara.

On je pojasnio da po Zakonu o zaštiti i spasavanju postoji ozbiljna uloga Savjeta ministara koji je trebao kordinisati timove koji su otišli u Tursku kako bi pomogli u pronalaženju žrtava zemljotresa.

-Ljudi koji tamo idu moraju biti osigurani, imaju propise po kojima treba da djeluju. Ako se neko od spasilaca povrijedi tamo pitanje je ko će snositi troškove - rekao je Konaković.

On se osvrnuo i na formiranje vlade na federalnom nivou i rekao da će mandatar za sastav nove vlade FBiH biti Nermin Nikšić.

-Imamo većinu u Predstavničkom domu, danas su bili neki sastanci za koje ni ja nisam znao. Sutra ili do ponedjeljka će biti prikupljeni potrebni potpisi, a Nermin Nikšić je mandatar za sastav nove Vlade FbiH - rekao je Konaković.

On je dodao da će raditi sve što je u njegovoj mogućnosti kako bi se ubrzao put BiH ka članstvu u NATO-u, ali je dodao i da postoje pojedinci, kako u Predsjedništvu BiH, tako i u Savjetu ministara, koji na to pitanje ne gledaju tako.

Konaković je rekao da se nada da će biti ratifikovan sporazum BiH i samoproglašenog Kosova o prelasku granice sa ličnim dokumentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana