Konaković: U BiH treba da se mire istok i zapad

Tanjug
Konaković: U BiH treba da se mire istok i zapad

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da u resornom ministarstvu i javnosti u BiH ljudi očekuju novi narativ i energiju, da ga na ovoj poziciji čeka puno posla i da je uvjeren da će ovaj saziv Savjeta ministara biti mnogo efikasniji.

"Imam posla i u samom ministarstvu, a puno više na polju diplomatije BiH koja mi se čini poprilično zapuštena. Jako je puno prioriteta. Ovdje izdvajam naš evroatlantski put, a posebno ubrzan i dinamiziran put ka EU nakon dobijanja kandidatskog statusa", istakao je Konaković.

On je napomenuo da će 14 prioriteta koje je navela EU i drugi prioriteti biti u fokusu njegovog rada.

Jedan od prioriteta je stabilnost u regionu
"Možda imamo neki drugačiji politički ambijent da se te stvari počnu realizovati u parlamentima. Naglašavam kao jedan od prioriteta stabilnost regiona, dobre odnose i poboljšanje odnosa sa našim komšijama bez obzira na našu tešku istoriju", poručio je Konaković.

Konaković je napomenuo da se tu nameće i koncept da izabrani i imenovani zvaničnici vrate BiH u poziciju "tačke spajanja svjetova".

"Treba da se Istok i Zapad ovdje mire i sastaju, a nikako konfrontiraju. U dobrom ambijentu i dobrom startu neke nove drugačije političke klime, to nisu nerealni ciljevi", istakao je Konaković.

Zbog "političkog bontona" Helez zamjenik predsjedavajućeg
Na pitanje zašto on nije izabran za zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara nego Zukan Helez /SDP/, jer je ranije njegovo ime pominjano za tu poziciju, Konaković je rekao da "politički bonton" daje puno pravo SDP-u kao najačoj stranci u koaliciji stranaka iz reda bošnjačkog naroda, sa pet mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i kao vrlo korektnom partneru, da "konzumira tu poziciju".

"Nemam nikakve sumnje da će to Helez u naše ime raditi na najbolji mogući način", rekao je Konaković.

On je naveo da su stranke "osmorke" dobar tim i da zato ne smatra da je posebno bitno da li je on na toj poziciji, Helez, Forto ili neko drugi.

"To je jedna fina politička praksa i to je bio naš načelni dogovor prije mnogo vremena, samo nismo uspjeli to implementirati prije donošenja ove odluke i nikakvih drugih razloga nema", pojasnio je Konaković.

Predsjedništvo BiH ima ključnu ulogu u spoljnoj politici
Konaković je poručio da će insistirati na punoj koordinaciji sa Predsjedništvom BiH.

"Predsjedništvo i nominalno i prema Ustavu ima ključnu ulogu u diplomatiji BiH i spoljnoj politici. Planiram prve sastanke napraviti unutar BiH sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Cvikjanović, Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem. Očekujem da ćemo tu većinu naših prioriteta zajednički rješavati", najavio je Konaković.

On je naveo da razumije da će neke različite poglede imati sa Cvijanovićevom o nekim spoljnim prioritetima BiH, ali ako prioritet bude ono oko čega postoji saglasnost - biće manje problema.

Na pitanje da li očekuje da će ovaj saziv Savjeta ministara izdržati četvorogodišnji mandat, Konaković je rekao da se u BiH ne može ništa garantovati.

"Politička klima se prečesto mijenja, ali garantujem da će ovaj saziv Savjeta ministara biti puno bolji od prethodnog. Biće sve vidljivo u prvih nekoliko mjeseci. Ne prigovaram bivšim članovima Savjeta ministara, ali smatram da ćemo zbog političkog ambijenta i političke klime mi imati bolji ambijent za rad nego što su imali prethodnici, a samim tim i bolje rezultate", naglasio je Konaković.

Koalicija se neće raspasti
Konaković je uvjeren da će "osmorka", koja trpi različite turbulencije, izdržati do kraja i da se neće raspasti.

"Ta koalicija već danas implementira svoju snagu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Tu smo potpuno jedinstveni, sinhronizovani i pri kraju smo dogovora oko učešća na federalnom nivou vlasti", rekao je Konaković.

On je naglasio da je Narodni evropski savez /NES/ BiH tu pouzdan partner i da tu nema nikakvih problema.

"Imali smo različite poglede na državni nivo vlasti i ovako se završilo. Vjerujem da će kolege pratiti ono što smo mi stavili kao svoje prioritete i očekujem da se sa kolegama Zlatkom Miletićem i Jasminom Emrićem nećemo razilaziti u nekim stavovima. Da budem iskren, očekujem da i SDA prati neke naše ideje jer će se kada je riječ o BiH često one poklapati", zaključio je Konaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana