Konaković tvrdi da je Komšić tražio da ne budu otvoreni pregovori sa EU

Tanjug
Foto: Printskrin

SARAJEVO - Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, koji je i ministar spoljnh poslova u Savjetu ministara BiH, komentarisao je sastanak članova Predsedništva BiH sa evropskim zvaničnicima i rekao da je sa više strana dobio potvrdu da je Željko Komšić tražio da ne budu otvoreni pregovori BiH sa Evropskom unijom.

"Želim da vas podsjetim da smo mi, kada se otvorila prilika da BiH napravi jedan iskorak, bili spremni da odemo u Neum iako smo znali da je to politički rizik. Tada smo pokazali istinski da nam je država BiH važnija od stranke ili bilo kojeg ličnog benefita. Provjerio sam i dobio potvrdu sa više strana da je sam Željko Komšić na sastanku sa holamdskim premijerom Ruteom u Predsjedništvu BiH tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH", rekao je Konaković sinoć na stranačkoj tribini u Novom Gradu.

To je, kako je istakako, ta razlika između nas i njih, "zamislite jednog lidera koji kaže nemojte s nama otvoriti pregovore", piše sarajevski Avaz.

Dodao je da bi i "SDA i DF sigurno bili spremni na različite ustupke i političku trgovinu da bi osigurali benefite za sebe ili pak osigurali da kadrovi ovih stranaka koji su danas u pritvoru izađu na slobodu".

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su ranije ove sedmice sa predsjednicom Evropske komisije i holandskim premijerom Markom Ruteom, koji su u Sarajevo došli da bi podržali evropski put BiH. Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je takođe bio u delegaciji evropske trojke, nije želeo da se pojavi na tom sastanku, kako je kasnije i sam potvrdio, zbog Komšića.

Komšić je u Predsjedništvo BiH i na poslednjim Opštim izborima u BiH izabran kao hrvatski predstavnik glasovima Bošnjaka, što je za Hrvate, kao treći konstitutivni narod u BiH, i Hrvatsku neprihvatljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana