Konaković: Prije razgovora o projektima ratifikovati sporazume o granicama

Srna
Konaković: Prije razgovora o projektima ratifikovati sporazume o granicama

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je danas da bi prije razgovora o svim projektima u BiH trebalo ratifikovati sporazume o granici sa Srbijom i Hrvatskom kako bi se ispoštovao Ustav.

Govoreći o gradnji gasovoda "Istočna interkonekcija", Konaković je istakao da bi prije razgovora o ovom projektu trebalo ratifikovati sporazum o granici sa Srbijom, o čemu će se razgovarati prilikom posjete ovoj zemlji koja je planirana u narednim danima.

On je naglasio da je teško dogovarati projekte ako ne postoji sporazum o granicama i istakao da nema nikakvih problema da se gradi, samo da se ispoštuje Ustav.

"Kada smo pravili politički dogovor govorili smo o svim interkonekcijama i dobili smo odgovor da nikome nijedna interkonekcija nije problem i dogovor je da sva pitanja koja se tiču infrastrukture rješavamo u paketu, a pogotovo u oblasti energetike", rekao je Konaković na konferenciji za novinare.

Govoreći o Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, Konaković je naveo da se BiH vraća u fokus najvažnijih zemalja svijeta, te napomenuo da to nije bio slučaj u proteklom periodu kada najveće zemlje svijeta nisu obraćale mnogo pažnje na BiH.

"Sada kada kao ministar zatražite sastanak sa bilo kojim svjetskim liderom dobijete ga u najkraćem roku i to pokazuje koliko je BiH važna u geopolitičkim procesima", istakao je Konaković.

On je kao važan segment Minhenske konferencije istakao i sesiju o Balkanu na kojoj su učestvovali predstavnici zemalja regiona, a na kojoj se o BiH prvi put govorilo u pozitivinom smislu. "Zbog brzog formiranja Savjeta ministara, očekivanja brzog usvajanja budžeta i najave usvajanja nekoliko zakona iz 14 prioriteta koji su stavljeni pred nas", naveo je Konaković.

On je rekao da danas kreće u posjete zemljama regiona, od kojih će prva biti Hrvatska gdje će se sutra sastati sa premijerom i predsjednikom Andrejem Plenkovićem i Zoranom Milanovićem, kao i ministrom inostranih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom sa kojima će razgovarati o otvorenim pitanjima dvije zemlje.

"Sutra ćemo sa kolegama u Hrvatskoj razgovarati o Trgovskoj gori i problemu sukcesije, kao i o granicama, a i predstavnici Hrvatske će imati svoje teme o kojima ćemo otvreno razgovarati", naveo je Konaković.

On je rekao i da EU od BiH traži uvođenje viza za državljane Rusije, te da je BiH u okviru svog puta ka članstvu u EU to dužna uraditi, ali da u tome nema podrške predstavnika Republike Srpske, što formalno znači da vize ne mogu biti uvedene.

"Svi iz Republike Srpske su za Rusiju i mi znamo da je to politička realnost", naglasio je Konaković.

Govoreći o zemljotresu u Turskoj, Konaković je naveo da je ekipa spasilaca iz BiH bila jedna od najbrojnijih i najefikasnijih, sa oko 230 ljudi u 13 timova.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana