Konaković: Očekujem da iduće sedmice bude riješen problem formiranja Vlade FBIH

Tanjug
Konaković: Očekujem da iduće sedmice bude riješen problem formiranja Vlade FBIH

SARAJEVO- Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković izjavio je danas da očekuje da će se iduće nedjelje “raspetljati problem formiranja” Vlade Federacije BiH (FBiH).

“Očekujem da se (potpredsjednik FBiH Refik) Lendo probudi i da otkoči proces reformi na nivou Federacije, koje su jako važne”, rekao je Konaković novinarima u Sarajevu.

Konaković je ocijenio da će morati da interveniše visoki predstavnik za BIH Kristijan Šmit kako bi se uklonile blokade, koje nameće Stranka demokratske akcije (SDA).

On je rekao da vjeruje da će Šmit “raspetljati čvor koji je zapetljao” nametanjem odluke u izbornoj noći 2. oktobra prošle godine i da se potom formira Vlada FBiH sa Nerminom Nikšićem na čelu.

Konaković je podsjetio da postoji dogovor koalicionih partnera na nivou FBiH o sastavu Vlade.

“Nadam se da će oni u narednih desetak dana imati priliku da polože zakletvu”, rekao je Konaković i izrazio uvjerenje da će sve članice vladajuće koalicije u FBiH ostati pri dogovoru.

Lider NiP-a je pozdravio ideje za izmene Ustava FBiH, ali je ocijenio da bi to u sadašnjim okolnostima bilo čudo, odnosno da je nemoguće.

NiP je, zajedno sa SDP-om i i Našom strankom (NS), okosnica bošnjačko-građanskog bloka koji je nakon izbora dogovorio koaliciju sa HDZ BiH za formiranje vlasti.

Ta koalicija funkcionisala je na nivou države, ali izvršna vlast u Federaciji BiH još nije formirana jer SDA, preko svog potpredsjednika entiteta Refika Lende, blokira potvrdu imenovanja nove vlade koju je ranije imenovala predsjednica Federacije Lidija Bradara.

U međuvremenu, klubovi poslanika NES-a i SBIH-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH dostavili su Ustavnoj komisiji na razmatranje i usvajanje prijedlog amandmana koji tretiraju imenovanje Vlade sa detaljnim obrazloženjem, a s ciljem postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata.

Kako navode, upravo će se na pitanjima izmene Ustava pokazati “kome su bitne stolice, a kome država Bosna i Hercegovina”, dodaje Kliks.ba.

Prema predloženim amandmanima, uvodi se mogućnost da predsjednik Federacije uz saglasnost jednog od potpredsjednika ili dva potpredsjednika bez saglasnosti predsjednika Federacije izvrše imenovanje Vlade FBiH.

Ukoliko ni na ovaj način nije moguće imenovati Vladu Federacije, prijedlog odluke o imenovanju Vlade u Parlament FBiH može da pošalje predsjednik Federacije ili jedan od potpredsjednika, u dodatnom roku koji je propisan ovim amandmanom.

U skladu sa važećim odrebama člana IV.B.2.5 Ustava FBiH predsednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika, imenuje Vladu FBiH nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika.

Prema prijedlogu NES i SBiH, ukoliko se ne postigne saglasnost za imenovanje Vlade Federacije, odluku o imenovanju Vlade FBiH donosi predsednik Federacije uz saglasnost jednog od potpredsjednika, ili dva potpredsjednika bez saglasnosti Predsjednika Federacije, u roku od tri dana nakon isteka roka, koju dostavljaju Predstavničkom domu na potvrđivanje većinom glasova.

Ukoliko se odluka o imenovanju Vlade Federacije ne donese ni tada, predsednik Federacije ili jedan od potpredsjednika u roku od 3 dana od isteka roka predlog odluke dostavlja Predstavničkom domu na razmatranje i odlučivanje.

Vlada Federacije BiH biće izabrana nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Predstavnički dom Federacije.

Ukoliko Predstavnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade Federacije postupak će se ponoviti, a rok od 30 dana počinje da teče narednog dana nakon što Predstavnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana