Konaković krši propise na svakom koraku

Marijana Miljić Bjelovuk
Konaković krši propise na svakom koraku

SARAJEVO - Sporno angažovanje spoljnih saradnika, propusti u korišćenju službenih vozila, ali i novca za reprezentaciju, neefikasnost u realizaciji višegodišnjih kapitalnih ulaganja, ali i nedostaci i u procesu javnih nabavki, samo su neki od propusta koje su utvrdili revizori dok su češljali poslovne knjige Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH, na čijem čelu je Elmedin Konaković.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je za finansijske izvještaje MIP-a u prošloj godini dala mišljenje sa rezervom jer su utvrdili da je ovo ministarstvo u prošloj godini kršilo propise na svakom koraku. 

Između ostalog, revizori su utvrdili da nisu u mogućnosti da potvrde tačnost finansijskih izvještaja u dijelu stalnih sredstava, potraživanja i obaveza MIP-a.

- Utvrđene su slabosti u procesu planiranja i izvršenja budžeta i u 2023. koje se odnose na veće izvršenje pojedinih analitičkih pozicija u odnosu na odobrena sredstva, naročito u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) te kod pozicija koje se mogu tačno planirati (otpremnine za odlazak u penziju). Zahtjev za prestrukturisanje sredstava iz avgusta 2023. godine u iznosu od 1,5 miliona nije potkrijepljen jasnim i preciznim obrazloženjima - naveli su revizori. 

Ukupni izdaci za upotrebu službenih vozila u MIP-u u 2023. godini iznosili su 1,03 miliona maraka, što je za 69.187 više nego u 2022. godini. Od ukupnih izdataka na sjedište se odnosi 151.459, a DKP-a 882.401 KM.
- Klase specijalizovanih vozila u DKP-a nisu usklađene s odredbama ranije donesenog Pravilnika o službenim specijalizovanim vozilima iz 2021. godine, do čega je, prema informacijama iz MIP-a, došlo zbog pogrešnog unosa klasa vozila - navedeno je u revizorskom izvještaju. 

Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da se određen broj putnih naloga ne pravda na vrijeme, odnosno u roku od sedam dana od dana povratka sa putovanja, ali i da nije uvedena kontrola vjerodostojnosti unesenih podataka u nalog za upotrebu službenih vozila - da li pređena kilometraža odgovara putnoj relaciji te da li je namjenski trošeno gorivo.

MIP je za potrebe iznajmljivanja prostora u prošloj godini spiskao 5,88 miliona, od kojih se na sjedište odnosi 274.710, a na DKP-a 5,61 milion  KM.

- Uvidom u raspoloživu dokumentaciju koja se odnosi na troškove zakupa utvrdili smo različita postupanja prilikom zakupa prostora u DKP-ovima, a odnose se na površinu, odnosno kvadraturu zakupljenog objekta, stana ili rezidencije, procedure zaključivanja ugovora, održavanje nekretnina. MIP nema interni akt kojim se reguliše pitanje upravljanja nekretninama koje se koriste za DKP-a - naglašavaju revizori. 

Na usluge reprezentacije otišlo je 424.882 KM od čega je u sjedištu MIP-a napravljen trošak od 92.486, a na izdatke u DKP-a 332.396 maraka.

-  Većina računa iz testiranog uzorka sadrži obrazloženje, ali postoje i slučajevi u kojima nedostaju obrazloženja o povodu nastanka troška ili se na osnovu obrazloženja ne može u potpunosti potvrditi da su izdaci nastali za predviđene namjene - tvrde revizori. 

Kada je riječ o kapitalnim izdacima, revizori su naveli da oni nisu realizovani u skladu s namjenskom strukturom odobrenom nakon usvajanja budžeta, niti sa izmjenama namjenske strukture koje je, po zahtjevu MIP-a, Ministarstvo finansija i trezora BiH odobrilo u junu 2023. i početkom 2024. godine. 

Evidencija zaposlenih u MIP-u se i tokom 2023. godine vodila u pomoćnoj tabeli koja nije pouzdana, sveobuhvatna i ažurna te je moguće utvrditi samo trenutnu poziciju zaposlenih, ali ne i kretanje radnika iz godine u godinu u okviru sjedišta i DKP-ova. 

- Utvrđeno je i da dva državna službenika obavljaju poslove radnih mjesta koji su za dva nivoa viši od radnog mjesta na koja su postavljeni rješenjem, a jedan službenik na osnovu rješenja o privremenom obavljanu poslova za jedan nivo višeg radnog mjesta - navede revizori.

Revizori su na kraju sastavili i niz preporuka za MIP, meću kojima je i da sve nekretnine koje su dodijeljene BiH u postupku sukcesije imovine bivše SFR Jugoslavije evidentira u svoje poslovne knjige.

Njujork

U revizorskom izvještaju MIP-a navedeno je da je to ministarstvo u avgustu 2023. godine dostavilo nadležnim institucijama prijedloge odluka za dva projekta. 

- Riječ je o kupovini, adaptaciji i opremanju objekta za potrebe smještaja Stalne misije BiH pri UN u Njujorku u vrijednosti od sedam miliona maraka te za kupovinu i opremanje objekta za smještaj DKP-a u Sjevernoj Makedoniji ukupne vrijednosti 1,5 miliona - navode revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana