Konaković će tražiti stavljanje van snage sporazuma o policijskoj saradnji sa Srbijom

Srna
Konaković će tražiti stavljanje van snage sporazuma o policijskoj saradnji sa Srbijom

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković najavio je da će na sjednici Savjeta ministara iduće sedmice pokrenuti inicijativu za stavljanje van snage sporazma BiH i Srbije o policijskoj saradnji.

-Na sjednici 31. jula pokrenuću inicijativu da se Sporazum Savjeta ministara i Vlade Srbije stavi van snage i da se Savjet ministara, kao strana potpisnica, izjasni o tome - rekao je Konaković na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je objasnio da je stavljanje van snage ovog sporazuma moguće samo ako ministri iz Republike Srpske u Savjetu minstara dignu ruku za to, jer tako kaže Ustav BiH.

Konaković je rekao da ovaj sporazum omogućava da policija iz Srbije, kada god to MUP Republike Srpske zatraži, dođe i učestvuje u nekoj zajedničkoj aktivnosti, omogućava zajedničku edukaciju, pravljenje planova i programa, patrola.

-I sve to sa oružjem - rekao je Konaković, dodavši da i njegova pratnja prelazi granicu BiH i ulazi u druge zemlje sa oružjem.

Konaković je naveo da sporazum predviđa i tzv. skrivene istražioce, prema čemu, MUP Republike Srpske ili kantonalni MUP-ovi mogu praviti istrage u kojima se angažuju skriveni istražioci koji imaju ovlašćenja na prostoru cijele BiH.

-Možda se već vrši neka istraga pod patronatom ovog sporazuma, kojim je BiH to legalno dozvolila -  rekao je Konaković, konstatujući da je ovaj sporazum zaključen i ratifikovan u oba doma Parlamentarne skupštine BiH dok je u vlasti bila SDA.

Konaković je istakao da BiH iz tog vremena identičan sporazum o policijskoj saradnji ima i sa Hrvatskom.

Govoreći o tome da četiri kantona u FBiH u kojima vlast predvodi SDA nisu dali saglasnost na Reformsku agendu, zbog čega je dovedeno u pitanje dobijanje pomoći Evropske komisije za BiH iz Plana rasta za zapadni Balkan, Konaković je ocijenio da izlaz iz ove situacije predstavlja zaobilaženje SDA u tom procesu.

-Sa najboljom namjerom da dokumenti prođu što širu usklađenost Savjet ministara je rekao da kantoni budu u radnom tijelu, usvojen je poslovnik koji kaže da se odluke moraju donositi konsenzusom i oni su zloupotrijebili tu dobru volju. Trebamo hitno sjesti i pokušati naći neki novi model da zaobiđemo SDA - zaključio je Konaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana